NOS NieuwsAangepast

Wilders noemt Breivik waanzinnige

PVV-leider Wilders heeft nog eens nadrukkelijk afstand genomen van de terreuraanslagen in Noorwegen. In een verklaring spreekt hij van een "brute moord" die de PVV diep heeft geschokt.

"Het manifest van de dader maakt duidelijk dat het hier gaat om een waanzinnige," staat in de verklaring. "Hij wil samenwerken met al-Qaida (waar hij grote bewondering voor koestert), hunkert naar het opblazen van steden, droomt van ridders die zichzelf op chirurgische wijze mutileren en wil zijn held Karadzic ontmoeten."

Wilders noemt het walgelijk dat Breivik in zijn manifest verwijst naar de PVV. "Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt, is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging", schrijft Wilders.

Verknipte idioot

Wilders vindt dat de PVV en hijzelf er niet voor verantwoordelijk kunnen worden gehouden dat, wat hij noemt, een verknipte idioot de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op een gewelddadige manier misbruikt.

Hart en nieren

"We zijn democraten in hart en nieren. De PVV heeft nooit en te nimmer opgeroepen tot geweld, zal dat ook nooit doen," aldus Wilders.

De PVV-leider wijst erop dat PVV'ers geloven in de kracht van de stembus en "niet in bommen en pistolen".

De PVV-voorman kwam zaterdag, een dag na de aanslagen in Noorwegen, al met een eerste veroordeling. In de eerste verklaring sprak Wilders over een "vreselijke aanslag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl