NOS NieuwsAangepast

Crisis.nl wordt compleet vernieuwd

De overheid werkt aan een nieuwe versie van de website crisis.nl, de site die burgers bij rampen moet informeren. De site blijkt juist bij rampen onbereikbaar. Dat blijkt uit informatie die NOS op 3 in handen kreeg.

Al sinds de oprichting in 2005 zijn er problemen. In 2007 werkte de site niet tijdens een zware storm. En ook begin dit jaar tijdens de brand in Moerdijk lag de site plat. De site was toen vijf kwartier lang onbereikbaar.

Volgens de overheid komt dat niet door te grote bezoekersaantallen. Er zouden menselijke fouten zijn gemaakt.

Rommeltje

Uit overheidsdocumenten, of eigenlijk het ontbreken daarvan, en gesprekken met betrokkenen blijkt dat het een rommeltje is bij crisis.nl. Er is onduidelijkheid over de kosten, contracten, technische specificaties en over de vraag of de site wel is getest op grote aantallen bezoekers. Ook is onduidelijk of crisis.nl beveiligd is tegen aanvallen van hackers.

De problemen zijn zo groot dat aanpassing van de huidige site niet genoeg is. Er komt een compleet nieuwe site, die over ongeveer een half jaar klaar moet zijn. Daarin krijgen sociale media een belangrijke rol.

Kinderziekten

Computerdeskundige Danny Mekic is verbaasd over de plannen. "In de media is steeds gezegd 'er is op zich niks mis met de site maar we gaan er toch nog wat verbeteringen aan doorvoeren zodat hij iets beter bereikbaar blijft' en dan zie ik hier dat ze de website totaal opnieuw gaan bouwen. Dan vraag je je toch af, als die site zo goed is als altijd gezegd is, wat er daar in die Kamer gebeurt dat ze nu een hele nieuwe site gaan bouwen met dito kosten."

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel is niet gerust op de zaak en gaat Kamervragen stellen. Volgens van Bommel is na Moerdijk aan de Kamer verzekerd dat de site verbeterd zou worden. "Maar nu komt men met een nieuwe initiatief en blijkt dat toch onvoldoende waar te zijn geweest. We gaan dan nu over naar een nieuwe site, mogelijk weer met kinderziekten, dan wil ik toch wel vooraf de garantie dat het nu beter is", zei hij vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl