Heemskerk leidt WK-ploeg naar goud

Aangepast

De Nederlandse estafettevrouwen hebben op de eerste dag van de WK zwemmen in Sjanghai hun wereldtitel op de 4x100 meter vrije slag geprolongeerd.

Het Oranje-kwartet, waarin Femke Heemskerk als slotzwemster een glansrol voor zich opeiste, was in de finale 0,51 sneller dan de grote concurrent Amerika.

Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk snelden naar 3.33,96 en bleven daarmee 2,24 boven hun eigen wereldrecord. De rivalen uit de Verenigde Staten kwamen uit op 3.34,47.

De zege was zwaarbevochten. Dekker, die eerder op de dag al teleurstelde op de 100 meter vlinderslag, tikte als zevende aan na 54,91. Kromowidjojo (53,26) en Veldhuis (53,33) brachten Nederland weer in het spoor van Amerika, waarna Heemskerk met een formidabele 52,46 het goud pakte.

"Misschien wel mooiste titel"

"Het was héél spannend, maar ik had er vanaf het begin heel erg het geloof in dat we het zouden gaan halen", lachte Heemskerk na haar verbluffende explosie. "Ik stond op het blok en dacht: nu gaan we ook winnen ook."

Dekker was opgelucht met het goud. "Ik ben niet helemaal in goeden doen. Gelukkig maken die meiden het goed af. Beter kun je je het niet wensen."

"Misschien is dit na het olympisch goud wel de mooiste titel", zo zei Veldhuis, die haar eerste wereldtitel als moeder veroverde. "Het was voor mij was het wel een nadeel dat ik niet als laatste startte. Het was nu nog spannender."

Ook Kromowidjojo was "superblij", zoals ze zei. "Ik ben trots op ons allevier. Het was niet met twee vingers in de neus. We hebben er echt keihard voor moeten knokken."

Bondscoach Jacco Verhaeren noemde de nieuwe titel "on-Nederlands". "Ze zijn iedere keer de favorieten. Dat is niet gemakkelijk, maar toch maken ze het weer af. Als de één iets laat liggen, dan staat een ander op. Zo ging dat bij de Spelen van 2008, bij de WK van 2009 en nu weer. Dat is het mooie aan deze groep. Fantastisch. Ongewoon goed."

Geen individueel succes

Individueel ging het Dekker dus minder voor de wind. Ze wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De 25-jarige Drentse zwom in de halve finales naar 58,70 en eindigde daarmee op een teleurstellende dertiende plek.

In de series was Dekker met 58,53 sneller geweest; dat was de elfde tijd van de ochtend. Haar persoonlijk record staat op 57,62.

Dekker is drievoudig Europees kampioene kortebaan en won ook nog zilver op de EK langebaan van 2008. Op WK's bleef een medaille echter steevast uit. Ze werd zesde in 2005 en vierde in 2007; in 2009 zwom ze de 100 vlinder niet.

Pellegrini prolongeert titel

Federica Pellegrini prolongeerde haar wereldtitel op de 400 meter vrije slag. De 22-jarige Italiaanse zwom overtuigend naar de snelste tijd van 2010 en 2011.

Met 4.01,97 hield Pellegrini, die op de Spelen in Peking slechts vijfde werd, de Britse olympisch kampioene Rebecca Adlington (4.04,01) ruim twee seconden achter zich. Camille Muffat uit Frankrijk won het brons in 4.04,06.

Met haar tweede wereldtitel op rij trad Pellegrini, die later deze week ook nog de titel op de 200 meter vrije slag verdedigt, in de voetsporen van de Francaise Laure Manaudou. De wereldkampioene van 2005 en 2007 werkt aan haar comeback, maar is nog niet zo ver dat ze meedoet in Sjanghai.

STER Reclame