NOS NieuwsAangepast

Smartlappenkoning Johnny Hoes overleden

De koning van de smartlap Johnny Hoes is overleden. De Rotterdamse zanger, tekstschrijver en platenbaas heeft meer dan 5000 meezingers en levensliederen gezongen, geschreven en geproduceerd.

In 1961 had hij zijn grootste hit met 'Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven'. Er werden 450.000 exemplaren van de single verkocht, waarmee het één van de meest verkochte Nederlandstalige nummers is. Andere hits van Johnny Hoes zijn 'De smokkelaar' en 'Wij willen frites met mayonaise'.

Oeuvreprijs

De platenmaatschappij van Hoes, Telstar, bood onderdak aan veel Nederlandse artiesten. Het bedrijf bracht platen uit van onder anderen Frank Boeijen, Toontje Lager, Doe Maar en De Zangeres Zonder Naam.

In de jaren 70 presenteerde hij voor de VARA het TV-programma 'Met een lach en een traan'. Hoes, die al tientallen jaren in België woonde, bleef tot op hoge leeftijd liedjes zingen en schrijven. In 2003 kreeg hij een Edison Oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziek.

In datzelfde jaar werd hij op Lowlands geëerd. Prominent zat hij in het publiek en genoot zichtbaar van Het Grote Concert des Levens.

Doe Maar

Volgens radiomaker Frits Spits is Hoes van grote betekenis geweest voor de Nederlandstalige popmuziek. Hij is Hoes dankbaar voor Doe Maar. Via zijn platenmaatschappij Telstar gaf Hoes de band te kans om groot te worden.

Ook Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, erkent het belang van Hoes voor de Hollandse populaire muziek. "Hij was de eerste onafhankelijke producer, een Rotterdammer die naar Limburg ging."

Johnny Hoes is 94 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl