In België stappen twee vrouwen die een boerka of nikab dragen naar het grondwettelijk hof. Ze zijn het niet eens met het verbod op de boerka dat vandaag van kracht is geworden.

Vrouwen in België mogen nu niet meer over straat lopen met kleding die hun gezicht helemaal of grotendeels bedekt. Wie dat toch doet, kan tot zeven dagen gevangenisstraf krijgen en een boete van 137,50 euro.

De twee boerka-draagsters noemen het verbod buiten proportie. Ook zeggen ze dat het strijdig is met de vrijheid van godsdienst. België vindt de maatregel nodig vanwege de openbare veiligheid.

Journaliste

Eerder kreeg één van de vrouwen gelijk in een procedure tegen de gemeente Etterbeek, waar het dragen van elk hoofddeksel waarbij het gezicht wordt verborgen, is verboden. De rechtbank oordeelde dat het verbod niet in verhouding stond tot de beoogde verhoging van de veiligheid.

In de Antwerpse binnenstad werd woensdag een journaliste van de krant De Standaard opgepakt toen zij in boerka over straat liep. Ze wilde zien hoe mensen reageren op een vrouw in boerka. De journaliste kwam ervan af met een waarschuwing.

STER reclame