NOS NieuwsAangepast

Noorse schutter had afkeer van islam

De man die wordt verdacht van de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya, is de 32-jarige Anders Breivik. Hij werd opgepakt op het eilandje bij Oslo, nadat hij daar naar anderhalf uur om zich heen had kunnen schieten op jongeren die er waren voor een politiek zomerkamp.

Volgens de Noorse politie heeft Breivik op het internet diverse keren geschreven over zijn afkeer van de islam. De Noor noemt zich nationalist en was actief op verschillende rechtse fora. Op zijn inmiddels gesloten Facebook-pagina omschreef hij zichzelf als christelijk en conservatief. Die pagina heeft de website Public Intelligence gepubliceerd.

Complimenten voor PVV

Hij vindt dat de media niet kritisch genoeg zijn over de islam. Vorig jaar schreef hij dat veel conservatieve partijen, zoals de Tories in Groot-Brittannië, in een identiteitscrisis zitten. In hetzelfde stuk schrijft hij dat de PVV zich met recht een echte conservatieve partij mag noemen.

In een reactie noemt PVV-leider Wilders de verdachte "een gewelddadige, zieke psychopaat".

Op 17 juli liet Breivik op Twitter een bericht achter: "Eén persoon met een overtuiging is net zo krachtig als 100.000 mensen die gaan voor hun belangen."

Groentekweker

Breivik komt uit Oslo. Tot voor kort woonde hij daar bij zijn moeder. Onlangs verhuisde hij naar de buitenwijk Skøyen. Zijn appartement daar is door politiemensen doorzocht. Bewoners van het complex moesten gisteravond hun huis uit, omdat de politie rekening hield met explosiegevaar.

In het dorp Asta, in de provincie Hedmark, ruim 150 kilometer ten noorden van Oslo, doet de politie al de hele dag onderzoek in een schuur en een huis. Het gebied eromheen is afgesloten. Volgens Noorse journalisten maakte Breivik daar zijn bommen.

Op het adres staat in het Noorse handelsregister 'Breivik Geofarm' ingeschreven. Het is een teeltbedrijf voor groenten, meloenen, wortel- en knolgewassen, en een firma zonder personeel, die Breivik in 2009 liet registreren. Vanwege het bedrijf had hij toegang tot grote hoeveelheden kunstmest, waarmee explosieven gemaakt kunnen worden.

Geen zelfmoord

Volgens de Noorse politie had Breivik een vergunning voor drie wapens: een pistool van het type Glock, een machinegeweer en een hagelgeweer.

Opvallend is dat hij niet, zoals schutters die een bloedbad aanrichten vaak doen, zichzelf van het leven heeft beroofd.

Een groot deel van de nacht en dag is hij verhoord. Inmiddels is Breivik voorgeleid en heeft hij bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl