NOS NieuwsAangepast

Verwarring over Grieks steunbedrag

De Nederlandse overheid en de Europese Commissie spreken elkaar tegen over de omvang van het nieuwe steunpakket voor Griekenland.

Volgens premier Rutte gaat het om een bedrag van 109 miljard euro, waarvan 50 miljard komt van banken en andere financiële instellingen.

Volgens de Europese Commissie dragen de overheden 109 miljard euro bij en komt daar nog eens 50 miljard bij van de private instellingen.

De Nederlandsche Bank weet het niet: "Wij zijn ook benieuwd hoe het nu zit", zegt een woordvoerder van DNB. De Europese Centrale Bank verwijst naar de Europese Commissie.

Geen tegenstelling

Volgens de woordvoerder van premier Rutte is er geen sprake van een tegenstelling, maar van verschillende berekeningen.

Nederland heeft de bedragen opgeteld die tot en met 2014 met het pakket voor Griekenland gemoeid zijn. Reden daarvoor is dat Griekenland dan zelf weer de financiële markt op moet kunnen. Tot die tijd is de financieringsbehoefte van Griekenland 109 miljard.

Maar een aantal maatregelen uit het pakket heeft doorlopende effecten na 2014, zoals verlengde looptijden op staatsleningen. Ook het terugkopen van staatsschuld voor 2014 door Griekenland, levert de Grieken na 2014 nog miljarden op. Dat geld, zo'n 50 miljard euro, heeft premier Rutte niet meegeteld, aldus zijn woordvoerder.

Overigens vindt de woordvoerder wel dat de uitleg over het steunbedrag onderling beter afgestemd had kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl