NOS NieuwsAangepast

Internet op mobiel ook duurder bij Vodafone

Het is uit met de pret. Na KPN gaat nu ook Vodafone datalimieten instellen voor het gebruik van internet op de mobiele telefoon. Vodafone was er liever zelf mee gekomen, maar Tweakers.net kwam gisteravond als eerste met een overzicht van de nieuwe abonnementen. De datalimieten van Vodafone worden per 1 augustus verlaagd waardoor mobiel internet naar verhouding duurder wordt. Mobiele providers hebben de populariteit van mobiel internet flink onderschat. En volgens Vodafone, "moeten de enorme investeringen in het netwerk ergens vandaan komen".

We kunnen er niet meer omheen internetten op je mobiel wordt duurder. De goedkoopste bundel van Vodafone, met een limiet van 200 MB (50 MB minder dan het huidige abonnement) met 100 belminuten en sms'jes, gaat 26,50 euro kosten. Dat gaat door tot 900 MB waarna gebruikers voor 2,50 euro 100 MB kunnen inkopen. Je kan nog applicaties zoals WhatsApp blijven gebruiken, maar voor Skype moet je net als nu een aparte bundel afsluiten. Dat lijkt in strijd met de nieuwe telecomwet, maar zegt Vodafone, "die is voorlopig nog niet van kracht". Met een nieuw, duurder abonnement kan je sneller internetten tot 1 GB. Je bent dan wel ook online in het buitenland tegen Nederlands tarief. Gebruikers met een iPhone hebben pech. Het snelle internetabonnement is niet mogelijk in combinatie met de iPhone.

Boze gebruikers

KPN maakte eerder deze week als eerste mobiele provider bekend dat ze per 5 september datalimieten gaan instellen. Het grote verschil met Vodafone is dat gebruikers van KPN voorheen, zelfs bij de goedkoopste abonnementen, tot 1 GB mobiel konden internetten. De veranderingen bij Vodafone lijken dus minder ingrijpend, omdat de provider al verschillende bundels met lagere limieten had.

Uit een poll van Tweakers.net onder 800 gebruikers van KPN blijkt dat 84 procent nu weg wil bij hun provider. Die uitslag is opvallend omdat, net als bij Vodafone, de nieuwe tarieven alleen gelden voor nieuwe gebruikers en verlengingen van bestaande contracten. Vodafone zegt in een reactie dat ze verwachten dat hun klanten de aanpassingen juist zullen waarderen. "Incidentele gebruikers betalen nu voor grootgebruikers. Met de nieuwe tarieven betaal je naar gebruik: dat is eerlijker." Maar dat klopt niet helemaal omdat met de nieuwe tarieven, internetten naar verhouding voor iedereen duurder wordt.

Rond T-mobile blijft het voorlopig stil. Hoelang gaat dat nog duren?

Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl