Nibud en AFM waarschuwen voor flitskrediet

Aangepast

Aanbieders van flitskredieten houden zich nog niet allemaal aan de nieuwe regels. Daarvoor waarschuwen het budgetinstituut Nibud en de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM).

Bij een flitskrediet wordt een klein bedrag voor een korte periode geleend. Vaak worden deze leningen tegen hoge administratiekosten via internet afgesloten.

Sinds 1 juni moeten aanbieders een vergunning hebben en mag maximaal 16 procent rente worden berekend. Geldverstrekkers omzeilen dat volgens Nibud en AFM door veel geld te vragen voor een spoedoverboeking, een advies over verzekeringen of garantiestelling.

Vrienden of familie

Het Nibud zegt dat rood staan vaak goedkoper is dan een flitskrediet. Ook is het volgens het Nibud vaak voordeliger zijn om geld van vrienden of familie te lenen. Wel moeten er dan goede afspraken over terugbetaling worden gemaakt.

De AFM adviseert om op haar site te checken of de aanbieder wel een vergunning heeft. Een aantal van de verstrekkers biedt de snelle leningen "mogelijk zelfs aan zonder vergunning", stelt de toezichthouder. Deze partijen zijn inmiddels op de regels en vergunningseisen gewezen. Als ze zich hier niet aan houden, dreigen er sancties.

Het Nibud waarschuwt dat veel particulieren vaak spijt hebben van leningen en de financiƫle verplichtingen als een last ervaren. "Dit zijn vooral mensen die de voorbereiding niet zo nauw hebben genomen en zich niet goed hebben laten informeren over de rente, aflossing en voorwaarden van de lening. Zij moeten maandelijks meer afbetalen dan zij vooraf hadden gedacht."

STER Reclame