NOS WielrennenAangepast

Andy Schleck heerst op Galibier

Andy Schleck heeft de Tour de France op zijn kop gezet. De Luxemburger won solo op Galibier - Serre-Chevalier.

De kopman van Leopard Trek vertrok op de Col d'Izoard, vergrootte in het dal zijn voorsprong op de concurrentie tot vier minuten en hield stand richting de finish op de col van buitencategorie.

Fränk Schleck kwam als tweede over de finish op 2.09, voor Cadel Evans, Ivan Basso en Thomas Voeckler, die zijn gele trui ternauwernood behield.

Alberto Contador kwam op 3.49 van Schleck binnen.

Drie Nederlanders in kopgroep

Om 11.30 uur zette het nog 169 man sterke Tour-peloton vanuit Pinerolo in Italië koers terug naar Frankrijk. Daar lag de meet van de achttiende etappe op 2.645 meter hoogte op de Col du Galibier, een recordhoogte voor een Tour-finish.

Voordat in de tweede helft van de rit drie Alpen-cols van de buitencategorie (Agnel, Izoard, Galibier) het decor van de strijd tussen de toppers moest gaan vormen, kregen zestien avonturiers de ruimte.

Na 45 kilometer togen Joost Posthuma, Maarten Tjallingii en Johnny Hoogerland samen met Maxime Monfort, Ruben Pérez, Pablo Urtasun, Markel Irizar, Ramunas Navardauskas, Danilo Hondo, Maxim Iglinski, Brent Bookwalter, Imanol Erviti, Nicolas Roche, Dries Devenyns, Anthony Delaplace en Leonardo Duque ten aanval.

Aanval Andy Schleck op Izoard

Aan de voet van de Agnel, na 83 kilometer, voegden Egor Silin, Mickael Delage en Marcus Burghardt zich bij de koplopers. Achter hen deed een groepje met Robert Gesink en Lieuwe Westra tijdens de klim een vergeefse poging om het gat te dichten.

Iglinski, die kort voor de top van de Agnel demarreerde uit de kopgroep,werd in de aanloop naar de Col d'Izoard weer teruggepakt, maar sprong tijdens de klim opnieuw weg. Tjallingii, Hoogerland en Posthuma haakten af bij de koplopers.

Andy Schleck, wiens ploegmaten Posthuma en Monfort vooruitgeschoven pionnen bij de vluchters waren, greep de beklimming van de Izoard aan om weg te rijden uit de groep met favorieten.

Schleck slaat snel een groot gat

In de groep met favorieten bleef een reactie op Schlecks felle demarrage op de Izoard uit, zodat de Leopard Trek-renner snel een flink gat kon slaan.

De Luxemburger had op de top al bijna twee minuten voorsprong op de groep met zijn medefavorieten, waar Alberto Contador niet in goeden doen was en Cadel Evans lange tijd het initiatief aan anderen liet.

Op weg naar de Galibier voegde Schleck zich bij de voormalige koplopers Roche, Monfort, Silin en Devenyns in de jacht op koploper Iglinski. Kort na het begin van de beklimming van de Galibier kwam de groep-Schleck bij Iglinski. Het gat met de medefavorieten was toen al tot boven de drie minuten gegroeid.

Voeckler houdt ternauwernood geel

Tijdens de slotklim liep de groep met de geen moment versagende Schleck eerst nog verder uit, maar toen Evans het voortouw nam in de favorietengroep nam het verschil geleidelijk af.

Uiteindelijk bleef Schleck als enige koploper over en werd het een gevecht tussen de Luxemburger en de noest aan de favorietengroep sleurende Evans met in zijn kielzog geletruidrager Thomas Voeckler, de Fransman hield knap stand, wat niet gold voor Contador, die op 1,5 kilometer van de finish moest afhaken.

Schleck hield in de zware slotkilometer stand, maar zijn voorsprong was net niet toereikend om Voeckler uit de gele trui te rijden.

In het klassement heeft Voeckler 0.15 en 1.08 voor op respectievelijk Andy en Fränk Schleck. Evans volgt op 1.22. Damiano Cunego is de nieuwe nummer vijf; hij volgt op 3.46. Contador zakte naar plaats zeven en moet 4.44 goedmaken op de Fransman.

Vrijdag is de negentiende etappe; de laatste bergrit met finish op Alpe d'Huez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl