NOS NieuwsAangepast

Van Rompuy: Europa is het eens

De leiders van de zeventien eurolanden zijn het in Brussel eens geworden over een nieuw reddingsplan voor Griekenland. EU-president Van Rompuy heeft dat laten weten.

Volgens Van Rompuy "was de situatie ernstig. Maar we doen alles om de eurozone te redden. We menen het".

In totaal gaat het om een bedrag van 109 miljard euro. Van dat bedrag komt 37 miljard voor rekening van banken en andere financiële instellingen. Verslaggever Arjan Noorlander noemt dit "meer dan iedereen zich kon voorstellen".

Rentetarieven

Op de Eurotop is ook besloten dat de rente op de leningen die Griekenland al heeft, omlaag gaat naar 3,5 procent en dat de looptijd wordt verlengd van 7,5 naar 15 jaar. Ook voor Ierland en Portugal zullen deze lagere rentetarieven gelden.

Volgens premier Rutte, die Nederland vertegenwoordigde op de top "is het pakket zo solide, dat Griekenland uiteindelijk weer op eigen benen kan staan".

Om Griekenland te helpen moeten de banken bijspringen, maar de Europese regeringsleiders zeggen dat dat in geen geval zo zal zijn voor Portugal en Ierland. "Dit is een bijzonder geval. Deze oplossing geldt alleen voor Griekenland", benadrukte de Duitse bondskanselier Merkel.

Voorkomen

Met het pakket aan maatregelen willen de leiders van de eurolanden koste wat kost voorkomen dat de schuldencrisis zich uitbreidt naar andere landen.

Griekenland kreeg eerder al een lening van 110 miljard euro. Op de beurzen is het akkoord goed ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl