NOS NieuwsAangepast

Inval bij topdiplomaat was te voorkomen

De inval van de Haagse politie van afgelopen zaterdag bij een Surinaamse topdiplomaat had voorkomen kunnen worden.

De opdrachtgever van de inval, het Amsterdamse Openbaar Ministerie, dacht in de woning twee gezochte drugsverdachten aan te treffen. Op het adres bleek echter de Surinaamse tijdelijke zaakgelastigde te wonen. De vertegenwoordiger van Suriname in Nederland geniet diplomatieke onschendbaarheid. Nederland bood Suriname excuses aan voor de vergissing.

Cocaïne

Maar het Amsterdamse parket had wel degelijk kunnen weten waar de twee verdachten woonden, als er contact was gezocht met het Rotterdamse OM. Daar wist men hun vaste woonadres.

Dat zegt advocaat Michel van Stratum. Hij staat verdachte Trees N. bij. Zij wordt samen met haar partner Wierdjanandsing G. in Italië verdacht van betrokkenheid bij diverse cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.

Volgens de Italiaanse justitie was 'Haagse Trees' jarenlang de spil in een drugsnetwerk van de maffia. De vrouw zou hebben bemiddeld bij transacties tussen de Calabrische misdaadorganisatie 'Ndrangheta en Colombiaanse producenten van cocaïne.

Paspoorten

De Italiaanse justitie onderhield daarover contact met het parket in Amsterdam. Maar ondertussen werkte ook het OM in Rotterdam aan een zaak. Dit najaar staat het duo daar voor de rechter voor de vermoedelijke invoer van een partij van 184 kilo cocaïne.

Begin deze maand ging een Rotterdamse officier van justitie akkoord met het teruggeven van de paspoorten aan de twee. Vorig jaar oktober schorste de rechtbank de voorlopige hechtenis van Trees N. en haar partner en kwamen ze in afwachting van het proces op vrije voeten. Ze wilden hun paspoorten terug zodat ze naar Duitsland konden reizen. De officier van justitie had volgens advocaat Van Stratum geen bezwaar.

De twee verdachten zijn volgens Van Stratum na de mislukte inval van zaterdag ongehinderd op het vliegtuig gestapt. Waar ze nu zijn, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl