Door een truc van het Hogeland College in het Groningse Warffum hebben zeven leerlingen die waren gezakt voor hun vwo-examen alsnog een diploma gekregen. Op het moment dat de leerlingen dreigden te zakken, veranderde de school namelijk hun inschrijving van vwo naar havo. De vlag en de schooltas konden dus alsnog uit.

De Onderwijsinspectie is niet blij met de actie van de school, maar is met de handen gebonden omdat de wet het niet verbiedt.

Havo-leerlingen mogen nu hun vakken op vwo-niveau volgen, maar doordat de havo een examenvak minder heeft, kon er van de cijferlijst van de leerlingen een onvoldoende worden geschrapt. De overgebleven cijfers waren voor de zeven leerlingen goed genoeg voor een havo-diploma.

Voorstel

De Onderwijsinspectie onderzoekt de zaak, maar zegt niets aan te kunnen passen, omdat dat via Ministerie van Onderwijs moet gebeuren. Het ministerie heeft inmiddels laten weten aan een voorstel te werken dat het aan de Tweede Kamer wil voorleggen. Het houdt in dat er voor een havo-diploma ook minimaal één specifiek havo-vak moet zijn volbracht.

STER reclame