NOS NieuwsAangepast

'We gooien te veel goed eten weg'

In Amsterdam is dinsdagavond een nieuwe eetclub begonnen: de Over Datum Eetclub. Wie wil komen eten, moet eerst in zijn eigen koelkast op zoek naar voedsel waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken. Van al het ingezamelde eten wordt dan een maaltijd gekookt.

Hongersnood

De Over Datum Eetclub is een initiatief van de Amsterdamse culturele instelling Mediamatic. Volgens directeur Willem Velthoven wordt nu te veel goed voedsel verspild. "In Nederland gooien we op dit moment per persoon gemiddeld 100 kilo voedsel per jaar weg. Dat is een gedachte die moeilijk te verkroppen is als je weet dat in Afrika een grote hongersnood aan de gang is."

Houdbaarheidsdatum

Mediamatic is van mening dat de houdbaarheidsdatum op voedsel te krap wordt genomen. "De uiterste houdbaarheidsdatum op voedsel is niet hetzelfde als de uiterste consumptiedatum", meldt Mediamatic. "Tot enkele dagen na de houdbaarheidsdatum is het eten nog veilig voor consumptie".

De Over Datum Eetclub wordt deze zomer iedere dinsdagavond gehouden in Amsterdam. De eetclub maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Pièce de Résistance, waarin allerlei vormen van verzet centraal staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl