De Nationale Recherche heeft vier Nederlanders opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij aanvallen op verschillende websites, waaronder de datingsite pepper.nl, begin deze maand.

De jongste verdachte is 17 en de oudste 35. Er zijn bij huiszoekingen computers en externe harde schijven in beslag genomen. De recherche kwam de vier op het spoor door met een schuilnaam hun interne chatkanaal op te gaan.

De Nederlandse hackersgroep is volgens de politie vermoedelijk voortgekomen uit de internationale groep Anonymous.

Daarnaast werden in de VS zestien mensen gearresteerd en in Groot-Brittannië één. Ze worden allemaal verdacht van samenzwering en het opzettelijk beschadigen van beveiligde computers.

Cyber-aanvallen

De arrestaties in de VS volgden na huiszoekingen door de FBI. Volgens de Amerikaanse justitie waren er meer dan 35 huiszoekingsbevelen uitgevaardigd.

De hackersgroep Anonymous zat onder meer achter de cyber-aanvallen op betalingssite PayPal en de creditcard-maatschappijen MasterCard en Visa. Die weigerden transacties te verzorgen voor de klokkenluiderssite WikiLeaks, nadat die tienduizenden geheime berichten van ambassades had gelekt.

STER reclame