NOS NieuwsAangepast

Brits afluisterschandaal: 3 P's in opspraak

Het schandaal van de drie P's wordt het genoemd. Pers, politie en politici zijn de afgelopen weken in opspraak geraakt na onthulling vanhet grote afluisterschandaal rond de zondagskrant News of the World. Voor wie de weg kwijt is, een overzicht van de gebeurtenissen.

Twee simpele berichtjes in News of the World over prins William brengen in 2006 de zaak aan het rollen. Eén gaat over William die een montagecomputer wilde lenen van een journalist en één over de knieblessure van de prins. Informatie die bijna niemand kent, staat ineens in de krant.

Uit politieonderzoek blijkt dat er is ingebroken in voicemails van mensen uit de omgeving van William. News of the World-journalist Clive Goodman blijkt verantwoordelijk. Hij wordt veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Privédetective Glenn Mulcaire hielp Goodman bij het inbreken op de voicemails, hij wordt veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf.

Hoofdredacteur Andy Coulson neemt naar aanleiding van de affaire ontslag bij News of the World. Op dat moment is duidelijk dat de voicemails van tientallen publieke figuren zijn afgeluisterd.

Veel groter

Maar dat is niet het einde. De zaak blijft in de jaren daarna in het nieuws, maar wordt pas weer groot nieuws in 2009. De Britse krant The Guardian onthult dat het afluisterschandaal veel groter is dan oorspronkelijk gedacht.

Nog eens tientallen bekende mensen blijken afgeluisterd te zijn en bovendien zijn veel meer mensen binnen News of the World daarvan op de hoogte.

Ontvoerd en vermoord

In juli van dit jaar wordt het nog erger. Niet alleen de voicemails van bekende Britten, ook die van onbekende Britten zijn afgeluisterd. Opnieuw komt het bericht van de krant The Guardian.

De voicemail van het 13-jarige meisje Milly Dowler werd beluisterd nadat zij was ontvoerd. Later bleek zij te zijn vermoord. Ook voicemails van familieleden van overleden Britse militairen en van slachtoffers van de terroristische aanslagen op de metro in Londen werden beluisterd door verslaggevers van News of the World.

Nu begint de zaak ook mediamagnaat Rupert Murdoch te raken. De steenrijke en machtige eigenaar van News of the World wordt gezien als één van de machtigste mensen ter wereld, door zijn media-imperium. Nu zit hij in het beklaagdenbankje. Zo moet hij zich verantwoorden voor een commissie van het Britse parlement.

Ingetrokken

De zaak heeft grote gevolgen voor het imperium van Murdoch. News of the World was de best verkochte krant van Groot-Brittannië, maar Murdoch heft News of the World op naar aanleiding van het schandaal. Op 7 juli verschijnt de laatste editie van de krant.

Ook moet Murdoch, na zware druk vanuit het Britse parlement, een bod op het Britse televisiekanaal BSkyB intrekken.

Premier Cameron

Andy Coulson wordt na zijn terugtreden bij News of the World communicatieadviseur van premier Cameron. Dat lijkt in eerste instantie geen probleem. Coulson trok zich terug bij News of the World, omdat hij als hoofdredacteur verantwoordelijk was voor de afluisterpraktijken, maar hij zei tegelijkertijd dat hij er niets van wist. Premier Cameron blijft Coulson lang beschermen.

Toch trekt Coulson zich begin dit jaar ook terug als communicatieadviseur, na "constante berichtgeving over gebeurtenissen die bij mijn oude baan horen bij News of the World". Coulson wordt uiteindelijk zelfs gearresteerd.

Cameron zit ook in het nauw omdat hij bevriend is met verschillende betrokkenen bij News of the World.

Ook politie in opspraak

In 2006 wordt slechts beperkt onderzoek gedaan naar de afluisterpraktijken van News of the World. Zelfs na de eerste verhalen van The Guardian in 2009 over de afluisterpraktijken besluit de Britse politie geen verder onderzoek te doen. Dat extra onderzoek komt er pas in januari 2011, veel te laat volgens velen.

Ook zijn er geruchten dat de politie geld zou hebben gekregen om geen verder onderzoek te doen naar News of the World.

De leiding van de politie trek zich de kritiek aan. Twee topmannen van de Londense politie nemen kort na elkaar ontslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl