NOS NieuwsAangepast

Israël leidt Frans jacht naar haven

De Israëlische marine heeft een schip met met actievoerders tegengehouden. Het Franse jacht Dignité-al Karama met pro-Palestijnse activisten en journalisten wilde door de zeeblokkade van de Gazastrook varen.

Israëlische commando's zijn aan boord gegaan, maar zouden geen geweld hebben gebruikt. Het schip wordt nu naar de haven van Ashdod gesleept.

Succes

Toch is de actie wel geslaagd, denkt correspondent Sander van Hoorn. "Ze wilden duidelijk maken dat ze overmeesterd zouden worden en dat Israël dus de facto een blokkade van de Gazastrook hanteert. De actievoerders vinden dat je daarmee ruim anderhalf miljoen mensen in Gaza straft en dat is een politiek signaal dat ze hebben willen afgeven."

Israël zegt dat het met de blokkade van Gaza wil voorkomen dat er via zee wapens worden gesmokkeld naar de terreurgroep Hamas in Gaza.

Geen toestemming

De tien activisten, drie bemanningsleden en drie journalisten zouden meevaren met een Gaza-vloot van Griekenland naar Israël, maar de Griekse regering geeft al weken geen toestemming om te vertrekken. Een internationale vloot van negen schepen was van plan de blokkade te doorbreken en hulpgoederen af te leveren. Een aantal Nederlandse stichtingen, zoals Stop de Bezetting en Stichting Palestina, zouden meevaren.

Het Franse jacht kon gisteren toch uitvaren vanuit Kreta door een valse bestemming op te geven. Het jacht gaf als bestemming Alexandrië op, maar zette midden op zee koers naar de Gazastrook.

Vorig jaar enterde Israël een Turks schip dat de blokkade van Gaza wilde doorbreken. De mariniers stuitten op tegenstand en schoten negen Turken dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl