Door correspondent Rop Zoutberg, in Berkane

Er is onrust onder oudere Marokkanen die, nadat ze jaren in Nederland hadden gewerkt, terugkeerden naar hun land. Ze krijgen daar sinds vorige maand een korting op hun Nederlandse AOW-uitkering. Deze vermindering raakt sinds 1 juni alle gepensioneerden in het buitenland en betekent 33 euro per maand minder.

De verontwaardiging is groot, vertelt coördinator Mohamed Sayem op het remigrantensteunpunt SSR in Berkane, in het noorden van Marokko. Het is er extra druk. "De remigranten krijgen steeds weer te maken met wetswijzigingen en kortingen. Ze snappen het niet meer en het creëert onrust. Je merkt ook dat het invloed in Nederland heeft. Marokkanen die erover dachten terug te keren naar hun land doen dat toch maar niet. Ze zijn bang dat hun bestaan in Marokko heel onzeker wordt als de regeltjes van de uitkeringsinstanties in Nederland steeds veranderen."

Het steunpunt adviseert alle AOW-ers in ieder geval een bezwaarschrift naar de Sociale Verzekeringsbank te sturen.

Opgebouwde rechten

Alle in totaal 280.000 AOW'ers in het buitenland krijgen sinds 1 juni geen tegemoetkoming meer voor de koopkracht. Alleen de gepensioneerden die nog in Nederland belasting betalen ontvangen die wel. In Marokko wonen 11.500 mensen met een AOW-uitkering.

Volgens Sayem is het probleem dat veel remigranten nooit een volledig pensioen opbouwden. In sommige gevallen betekent de korting een halvering van hun Nederlandse pensioen. "Het komt voor een aantal mensen wel heel hard aan."

Mohamed Aarab (67) is één van de oudere remigranten op het steunpunt in Berkane. Hij werkte 42 jaar in Nederland en is nu alweer ruim tien jaar terug in Marokko. Volgens Aarab heeft de Nederlandse regering amper een idee van het land waar de immigranten terugkeren. Het viel hem op hoe duur alles in Marokko werd.

Andere gepensioneerden op het steunpunt vinden dat Nederland afspraken over remigratie naar Marokko schendt. "We leverden onze verblijfsvergunningen in en keerden terug met de belofte dat er niet aan onze opgebouwde rechten werd getornd. Dat is dus niet helemaal waar."

Blauwe enveloppen

De gepensioneerden krijgen keer op keer blauwe enveloppen uit Nederland, zegt coördinator Sayem. "Hier op het steunpunt moeten we dan uitleggen dat er een wetswijziging is." Sayem zegt er wat moedeloos van te zijn geworden. "Veel mensen vertrokken ook door de stress met al die papieren en regeltjes uit Nederland. Maar de blauwe enveloppen van de belastingdienst blijven hen achtervolgen tot op het Marokkaanse platteland."

Voor de gepensioneerde Abdelkader Bachiri (72), die in de jaren zestig in de mijnen van Limburg werkte, betekent de AOW-korting een halvering van de gezinsinkomsten. Er is niets van over en dat is niet eenvoudig, zegt Bachiri. Hij heeft met ouderdomskwalen te maken en moet vaak naar de dokter. "Ik ben te oud om te werken, maar heb wel geld nodig. Mijn zonen onderhouden me nu."

STER reclame