In Wenen is vandaag de zoon van de laatste Oostenrijkse keizer bijgezet. Otto von Habsburg overleed vorige week op 98-jarige leeftijd in zijn woning in Duitsland. De uitvaart van Von Habsburg werd bijgewoond door tal van staatshoofden, regeringsleiders. Duizenden mensen stonden in de straten waar de rouwstoet passeerde.

Onder de genodigden waren koning Carl XVI Gustav van Zweden en zijn vrouw koningin Sylvia, groothertog Henri van Luxemburg, zijn vrouw Marie en president Michail Saakasjvili van Georgië. Ook waren vertegenwoordigers aanwezig van landen die vroeger deel uitmaakten van de Dubbelmonarchie.

Nederland werd vertegenwoordigd door prins Carlos de Bourbon de Parme, de oudste zoon van prinses Irene. Hij was er samen met zijn echtgenote Annemarie en zijn jongere broer prins Jaime.

Bijzetting

Von Habsburg is bijgezet in de Kapucijnercrypte in Wenen, de keizerlijke grafkelder van Wenen waar ook zijn voorvaderen rusten. Hij kwam daar te liggen bij zijn vrouw, die vorig jaar overleed.

Overigens wordt het hart van Von Habsburg, naar keizerlijke traditie, morgen begraven in Hongarije. Daar vindt een ceremonie plaats in een abdij in Boedapest.

Europa

Otto von Habsburg werd op 25 november 1912 geboren, twee jaar voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, die de ondergang van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije zou betekenen.

Zijn hele leven is hij blijven hopen dat de monarchie terug zou keren in Oostenrijk, al gaf hij in 1961 zijn claim op de troon op om politiek actief te kunnen worden.

Als Europarlementariër zette hij zich daarna in voor de Europese eenwording en de democratie in Oost-Europa.

"Het zou verkeerd zijn zijn leven alleen te zien in de context van de monarchie of het Europarlement", meent zijn zoon. "Je moet zijn hele levensloop zien in het licht van de grote veranderingen die Europa tijdens zijn leven meemaakte."

Zeven kinderen

Voor de uitvaart vandaag werden zeker 150 leden van de familie Habsburg verwacht. Otto von Habsburg had zeven kinderen.

Afgelopen week waren er al drie herdenkingsmissen voor Von Habsburg. Zaterdag was er een mis in zijn sterfplaats Pöcking, maandag in München en afgelopen woensdag in het Oostenrijkse bedevaartsoord Mariazell.

Ook het publiek kon afscheid nemen van Von Habsburg. Duizenden mensen maakten van die mogelijkheid gebruik in de Weense kerk waar hij lag opgebaard.

STER reclame