NOS NieuwsAangepast

Radiostilte door falende zendmasten

Door de problemen bij de zendmasten van Hoogersmilde en Lopik kan een groot deel van Nederland geen radio en televisiezenders via de ether ontvangen. Het is nog niet duidelijk wanneer de problemen zijn opgelost.

Nadat er brand was uitgebroken in de zendmast van Hoogersmilde, werd de stroom van de toren gehaald. Daardoor kunnen mensen in delen van Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel en Flevoland geen Digitenne meer ontvangen. Ook de publieke radiozenders liggen eruit.

Voorzorg

Door de problemen bij Hoogersmilde werd besloten de zendmast van Lopik uit voorzorg uit te zetten. Daardoor kon ook in een groot deel van de rest van het land geen radio meer via de fm ontvangen. Vanwege de problemen wordt Radio 1 nu doorgegeven via de middengolfzender op de frequentie AM 747.

Luisteraars van de FM zenders Radio 1 tot en met 4, Sky Radio, Q Music en enkele andere zenders zijn in een groot deel van Nederland niet of moeilijk te ontvangen.

Noodzender

Mensen die via de kabel radio luisteren of tv kijken hebben in verreweg de meeste gevallen nergens last van. Ook via satelliet en internet zijn radio en tv gewoon te ontvangen. Autoradio's met RDS lukt het vaak om over te schakelen naar een andere frequentie.

De NPO hoopt morgen of overmorgen in ieder geval een deel van de radiostations via andere zenders weer in de lucht te krijgen. Bij Hoogersmilde wordt er een tijdelijke een noodzender opgebouwd, maar dat duurt iets langer.

De volgende zenders kunnen in grote delen van het land niet worden ontvangen door de problemen bij Lopik en Hoogersmilde: Radio 1 Radio 2 3FM Radio 4 Radio M Radio 538 Radio Veronica BNR Nieuwsradio Q Music SkyRadio

In Noord-Nederland komen daar Arrow Classic Rock Noord, Radio Drenthe, Radio NL, Slam FM en 100% NL nog bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl