De Pyramide van Austerlitz in Woudenberg is door het slechte weer van de afgelopen 24 uur verzakt. Dat heeft het Landschap Erfgoed Utrecht laten weten. Aan één kant van het monument van aarde en gras ontstond een verzakking van zo'n anderhalve meter.

Door de zware regenval raakte een deel van de treden zo verzadigd dat het naar beneden zakte. Er moet nog worden bekeken hoe de schade kan worden hersteld. De piramide kan wel gewoon worden bezocht.

Geïnspireerd

De Pyramide van Austerlitz werd in 1804 gebouw door soldaten van Napoleon. De Franse generaal Auguste de Marmont richtte er een legerkamp op, Camp d'Utrecht. Daar maakte hij van verschillende bataljons één goed getraind leger.

Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug liet hij zijn soldaten het monument van zand en aarde bouwen, om de militaire macht van het nieuwe leger te vieren. Het monument was geïnspireerd op de Piramide van Cheops, die De Marmont met eigen ogen gezien had tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon.

De piramide werd later vernoemd naar de Driekeizersslag bij het Tsjechische Austerlitz, waar Napoleon de Russen en Oostenrijkers de genadeklap toebracht.

Restauratie

In 2004 werd het bouwwerk, dat ernstig in verval was geraakt, grondig gerestaureerd vanwege het 200-jarig bestaan. Ook in dat jaar waren er door hevige regenval verzakkingen, waarbij graszoden losraakten en verschoven, en ook in 2009 liep het bouwwerk regenschade op.

In 2008 werd de piramide eindelijk geopend, tegelijk met het omringende bezoekerscentrum over de Franse Tijd. Sindsdien kan de piramide weer beklommen worden.

STER reclame