NOS NieuwsAangepast

Na eurocrisis nu ook 'dollarcrisis'

Door redacteur Evert Kooij

Beurshandelaren zitten op het puntje van hun stoel, de ministers van Financiën reizen af en aan naar Brussel en Europese diplomaten maken overuren. Van een vakantiestemming is in de financiële wereld geen sprake.

De eurocrisis leidt al weken tot dalende beurskoersen en dat is de laatste dagen alleen maar erger geworden doordat nu ook het vertrouwen in de kredietwaardigheid van Italië is aangetast.

Vorig jaar werd het economische nieuws beheerst door berichten dat de wereld zich weer herstelde van de crisis. De financiële chaos in Griekenland kon de pret niet bederven. Bedrijven zagen omzet en winst weer stijgen en consumenten durfden weer wat meer te besteden.

Rekeningen

Het optimisme lijkt lang geleden. Na Griekenland konden ook Ierland en Portugal het niet op eigen kracht redden. En dan zijn er nu twijfels over de financiële soliditeit van Italië, de derde economie in de eurozone.

Dat de Verenigde Staten zich diep in de schulden hebben gestoken, dringt nu ook tot de financiële markten door. De VS zit aan de zichzelf opgelegde schuldenlimiet en dreigt daardoor vanaf volgende maand zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen.

De grootste economie ter wereld heeft ondanks zijn duizelingwekkende schuld nog altijd de hoogste status van kredietwaardigheid. Nog, want kredietbeoordelaar Moody's zal de rating verlagen als Washington niet voor 2 augustus een oplossing heeft gevonden.

Noodlening

Democraten en Republikeinen zijn het verre van eens, er zal in Washington de komende weken nog heel wat vergaderd moeten worden.

Hetzelfde geldt voor Europa. Morgen komen de regeringsleiders uit de eurozone voor een extra vergadering bij elkaar. Als het goed is, heeft het Italiaanse parlement dan gestemd over de bezuinigingsvoorstellen van de regering. De stemming is naar voren gehaald, om de kou uit de lucht te nemen.

De regeringsleiders kunnen van deze gelegenheid gebruik maken om het nog eens over Ierland te hebben, want Moody's waarschuwde gisteren dat dit land mogelijk een nieuwe noodlening nodig heeft om geld te kunnen lenen.

Stresstest

Mogelijk is er op de extra top ook reden om te praten over de stresstest voor Europese banken. De uitslag wordt morgen bekend. De EU is bezig met een steunprogramma voor banken die zakken voor de test.

Financiële steun aan de banken en landen in geldnood ligt gevoelig, omdat de belastingbetalers voor de problemen opdraaien. Daardoor gaan de onderhandelingen in Brussel moeizaam. De regeringen hebben het al moeilijk genoeg om hun bezuinigingsvoorstellen aan de kiezers te verkopen.

Doormodderen

Voor de onderhandelaars in de VS is dat niet anders. De Democraten zijn bang dat bezuinigingen vooral de armen treffen en de Republikeinen maken zich zorgen over belastingverhogingen voor de rijkere Amerikanen.

Voor zowel de politici in Brussel als in Washington geldt dat doormodderen op den duur geen oplossing is, maar dat harde maatregelen op korte termijn pijn doen. Het is kiezen tussen twee kwaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl