NOS NieuwsAangepast

'Tristan wilde God straffen'

Tristan van der Vlis was geobsedeerd door de dood. Dat heeft de politie bekendgemaakt na een uitgebreid onderzoek. De dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn leed aan schizofrenie en had een ernstig psychotische belevingswereld. Hij probeerde zichzelf al twee keer eerder van het leven te beroven.

Het is volgens de politie zeer waarschijnlijk dat de schizofrenie van 'doorslaggevende betekenis' is geweest voor de schietpartij. Ook worden zijn chronische slaaptekort en het verlies van zijn werk als mogelijke oorzaak genoemd voor zijn daad.

Geloof gevallen

Van der Vlis werd christelijk opgevoed en ontwikkelde in zijn jeugd een sterke affiniteit met het geloof. Op een gegeven moment raakte hij echter in conflict met God.

Hij begon een nieuwe bijbel te schrijven, door hemzelf ook Het Tegenwoord genoemd. Hij verklaarde tegen kennissen: "Ik heb veel gebeden en er is nooit enig gebed verhoord, daarom ben ik van mijn geloof gevallen".

Van der Vlis werd steeds bozer en liet zich daar vaker over uit. Volgens de hoofdofficier van justitie zag hij geen andere uitweg dan zichzelf te doden, "nadat hij God had gestraft door anderen pijn te doen".

Geesten

Hij hoorde stemmen van overleden mensen. Hij bezat een electronic voice phenomenon, een apparaat waarvan beweerd wordt dat je ermee met geesten kunt spreken.

In de opnames op het apparaat was te horen: "Ik wil het nu hebben over mijn hobby. Ik ben paranormaal onderzoeker. De dood onderzoeken, is wat mij bezighoudt in dit leven."

Hij had ook een Ouijabord, een bord waarmee eveneens met geesten gesproken zou kunnen worden.

Vuurwapens

Volgens het politieonderzoek had Van der Vlis ook een fascinatie voor vuurwapens. Hij sprak er vaak over met kennissen. Getuigen verklaren dat hij bij een ruzie wel eens gedreigd had om "iedereen allemaal dood te schieten". Het is onduidelijk of hij dat op dat moment gekscherend bedoelde of serieus.

Volgens de politie bezocht hij websites over schietincidenten en speelde hij schietspellen op zijn Xbox.

Ook had hij veel aandacht voor het Columbine bloedbad in de VS in 1999. Een dag voor het drama in Alphen surfde hij naar een website van Rachel Scott, het eerste slachtoffer van die schietpartij. Ook noemde hij de daders "mijn voorbeelden".

Van der Vlis had weinig vrienden. Hij zag ze niet vaak, maar blowde af en toe wel met ze. Volgens de politie was hij niet actief lid van sociale netwerken als Facebook en Hyves.

Getuigen beschrijven hem als een rustige en vriendelijke jongen. Hij was meestal op zichzelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl