NOS NieuwsAangepast

Nederland wil zakenman niet uitleveren

Door verslaggever Gert-Jan Dennekamp

Nederland weigert een Nederlandse zakenman uit te leveren aan de VS. Dat blijkt uit vertrouwelijke Amerikaanse ambtsberichten van WikiLeaks, in het bezit van de NOS. De man wordt verdacht van omkoping.

De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, verzocht de Amerikanen in 2005 het uitleveringsverzoek in te trekken. Toen dat niet gebeurde heeft Nederland, naar nu blijkt, in 2008 het uitleveringsverzoek afgewezen.

Wanted, staat er in grote letters boven een foto van de Nederlandse zakenman Frerik P. Het is de enige corruptieverdachte met een eigen poster. De Amerikanen willen zijn uitlevering, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de omkoping van Panamese ambtenaren in 1995.

Capo Grande Holanda

De Amerikanen menen dat P. de steekpenningen aan Panamese ambtenaren heeft goedgekeurd. Uit vertrouwelijke mails blijkt dat de betalingen cruciaal waren voor zijn bedrijf Saybolt. "Als we betalen is het allemaal van ons. Doen we het niet, dan krijgen we niets. Welkom in de derde wereld."

De betalingen werden uiteindelijk goedgekeurd door Capo Grande Holanda, waarmee volgens betrokkenen P. werd bedoeld. Het bedrag werd vanuit Nederland overgemaakt.

Zijn toenmalige Amerikaanse zakenpartner David Mead is in 1998 voor deze affaire veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf en een boete van 20.000 dollar. P. heeft zich steeds verzet tegen zijn uitlevering. In 2003 gaf de Raad van State toestemming om de zakenman uit te leveren, maar uit Amerikaanse ambtsberichten blijkt nu dat toenmalig minister van Justitie Donner afzag van uitlevering "met het oog op verzet van andere kabinetsleden".

Minister van Buitenlandse Zaken Bot heeft volgens hetzelfde ambtsbericht in 2005 gevraagd het uitleveringsverzoek in te trekken. Volgens Amerikaanse diplomaten heeft P. "een groot aanzien in de Nederlandse diplomatieke en zakenwereld".

'Afpersing'

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt tegenover de NOS dat het uitleveringsverzoek op 23 juni 2008 is geweigerd. "De (persoonlijke) situatie van P. was onder de gegeven omstandigheden aanleiding voor de minister het verzoek te weigeren."

De Haagse advocaat van P., Wladimiroff, wil niet reageren. Hij meent dat de zaak is afgedaan. Tegenover weekblad FEM ontkende P. in 2004 dat er sprake was van omkoping: "Dat is gewoon een geval van afpersing geweest", zegt hij. "Als je, net als Saybolt, in allerlei uithoeken werkt, krijg je daarmee te maken. In de Kaukasus werden mensen van ons gevangen genomen waarvoor losgeld betaald moest worden, elders werden we wel eens overvallen."

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie laat weten dat de VS de zaak niet laat rusten. "De afwijzing van de Nederlandse regering heeft geen gevolgen voor de geldigheid van de onderliggende zaak, of voor onze mogelijkheden om de uitlevering van de beschuldigde te vragen bij andere landen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl