NOS NieuwsAangepast

Kabinet beperkt aantal Kamerleden

Het kabinet wil het aantal Kamerleden verminderen. De Tweede Kamer moet van 150 naar 100 leden, de Eerste Kamer van 75 naar 50. Het voorstel stond al in het regeerakkoord.

Volgens minister Donner van Binnenlandse Zaken is het logisch om ook de omvang van de Kamers te beperken als de overheid kleiner moet worden. Hij wijst erop dat tot 1956 de Kamers ook kleiner waren.

Grondwet

"De grootte van de Kamers speelt geen rol bij de democratische afspiegeling", zei minister Donner na afloop van de vergadering. "De historische ervaring leert, hoe groter de colleges, des te minder effectief zijn ze in het uitoefenen van controle".

Kleinere partijen zien niets in het plan omdat het voor hen moeilijker wordt om zetels te halen. Het kabinet heeft de uitslagen van de afgelopen vier Tweede-Kamerverkiezingen bekeken en berekend dat bij 100 zetels geen enkele partij uit de Kamer verdwijnt.

De grondwet moet worden aangepast. Dat betekent dat het voorstel twee keer door beide Kamers moet, de tweede keer met tweederde meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl