Kabinet presenteert antisemitismeplan, 'Joodse gemeenschap moet zich weer veilig voelen'
Het kabinet wil de veiligheid van Joden in Nederland te verbeteren. "De Joodse gemeenschap gaat zwaar beveiligd door het leven, mensen durven geen keppeltjes te dragen, om scholen staan hoge muren met zware beveiliging", zegt minister van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD). "Veiligheid is de kern van een normaal en waardig bestaan."
Vanaf 2025 steekt het kabinet 4,5 miljoen euro per jaar in de bestrijding van antisemitisme. Daarnaast wil het harde maatregelen zoals het intrekken van het Nederlanderschap bij antisemitisch geweld combineren met preventie en onderwijs. Dat staat in de antisemitismestrategie van het kabinet tegen het opkomend antisemitisme in Nederland.
Er komt een taskforce die bijvoorbeeld moet helpen de veiligheid van Joodse studenten op universiteiten te vergroten en de risico's moet inschatten van de sit-ins op NS-stations. In de taskforce komen vertegenwoordigers van onder meer de Joodse gemeenschap, ministeries, de onderwijssector, de sportsector, burgemeesters en de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.
Gewelddadigheden Amsterdam
Het kabinet werkte al aan de antisemitismestrategie voordat de gewelddadigheden tegen Joden plaatsvonden in Amsterdam na de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi.
Een groot deel van de maatregelen is al eerder aangekondigd, bijvoorbeeld de strafbaarstelling van verheerlijking van terrorisme, het inzetten van snelrecht bij daders en meer politietoegang tot app- en chatgroepen. Nieuw te verstrekken subsidies wil het kabinet kunnen weigeren als het gaat om organisaties met een "antisemitisch karakter".
Van Weel: "De maatregelen hebben voor mij pas succes als ik niet meer met de Joodse gemeenschap hoef te praten over hun veiligheid, dat zij niet meer hoeven na te denken over emigreren, dat kindertjes niet meer zeggen dat ze niet meer Joods willen zijn."
Kritiek op Israël
Het aantal antisemitische incidenten nam vooral sterk toe na de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober en de daarop volgende oorlog in Gaza, maar ook daarvoor was al een stijgende trend te zien. Ook in Nederland is er discussie over het verschil tussen kritiek op Israël en antisemitisme.
Van Weel: "Kritiek op Israël mag, is iets anders dan antisemitisme. Aan de andere kant mag kritiek op Israël ook geen excuus zijn om toch antisemitisch bezig te zijn."
Het kabinet had al aangekondigd dat er onderzoek wordt gedaan naar het demonstratierecht om te zien of er een duidelijker onderscheid kan worden gemaakt tussen vreedzame demonstraties en ordeverstorende acties. Het kabinet is in gesprek over een verbod op de omstreden pro-Palestijnse organisatie Samidoun en soortgelijke organisaties.
Het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie moet leraren en docenten helpen als ouders en leerlingen bezwaar maken tegen lessen over de Jodenvervolging. "Als we op scholen niet leren dat Joden onderdeel zijn van onze samenleving en kinderen daar iets anders over leren dan komt het later ook niet goed."