Kinderombudsvrouw: meisjes geven hun leven een lager cijfer dan jongens
Meisjes van 13 tot 18 jaar geven hun leven online en offline een stuk lager cijfer dan jongens van dezelfde leeftijd. Dat concludeert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in een nieuw rapport. Uit het onderzoek blijkt dat meisjes vooral druk ervaren door sociale media, online pestgedrag en het idee dat ze constant bereikbaar moeten zijn.
Jongens beoordelen hun online leven met een 7.7, meisjes met een 6.7. Zeker 23 procent van de meisjes geeft hun online leven zelfs een onvoldoende. Bij jongens is dit 14,3 procent. Hun offline leven geven zowel jongens als meisjes gemiddeld een hoger cijfer.
Het tweejaarlijkse onderzoek is onder zo'n 3000 jongeren uitgevoerd. Voor het eerst zijn er nu ook vragen gesteld over het online welbevinden van de tieners.
Onzekerheid
Dat jongens en meisjes hun online leven anders beoordelen heeft volgens de onderzoekers ook te maken met wat ze doen op het internet. Jongens zijn vaker aan het gamen, meisjes zitten meer op sociale media. Veel tienermeisjes zeggen sociale media als een bron van onzekerheid te ervaren.
Volgens de ondervraagde meisjes komt dat vooral door de constante vergelijking met anderen op apps als TikTok, Snapchat en Instagram. Ze zien daar vooral 'perfecte en succesvolle' plaatjes van bijvoorbeeld influencers. Naast de onzekerheid roept het ook een gevoel van jaloezie bij hen op.
Ook benoemt de Kinderombudsvrouw in het rapport het verhoogde risico online op ongewenst gedrag en seksueel getinte berichten. Desondanks blijkt uit het onderzoek dat de mate waarin jongens en meisjes te maken zeggen te krijgen met ongewenst gedrag nauwelijks verschilt: 60,8 procent van de meisjes zegt dat hier geen sprake van is, tegenover 64,2 procent van de jongens.
Offline betere cijfers
De tieners geven aan gelukkiger te zijn met hun offline leven. Dan gaat het voornamelijk om het leven thuis, met familie en vrienden. Maar ook hier zijn er verschillen tussen jongens en meisjes: jongens geven hun offline leven een 7.9, meisjes een 7.1.
Tieners die zich niet als meisje of jongen identificeren vormen hierop de uitzondering: zij zijn juist blijer met hun leven online dan offline.
De Kinderombudsvrouw roept de overheid op om met 'genderspecifiek' beleid te komen. "Ik maak mij ernstige zorgen over de kloof in kwaliteit van leven tussen jongens, meisjes en hen die zich niet als jongen of meisje identificeren. We doen als overheid, professionals en ouders onze kinderen en jongeren tekort als we geen rekening houden met gender en leeftijd", aldus Kalverboer.
Controle en bescherming ouders
Uit het onderzoek blijkt verder dat de digitale opvoeding van ouders te vaak vrij beperkt is. Ze controleren te weinig wat hun kinderen online doen en tegenkomen en beschermen hun kinderen onvoldoende tegen schadelijke content.
Ook tonen ouders volgens de Kinderombudsvrouw weinig interesse in de online belevingswereld van hun kinderen. Ze laten daarnaast niet altijd goed voorbeeldgedrag zien. "Ja, ze zitten zeg maar meer op hun telefoon dan met ons", zegt een 12-jarig meisje in het onderzoek.