Na geweld in Amsterdam laait politieke discussie over integratie weer op
Na de gebeurtenissen en het geweld vorige week in Amsterdam laait in de politiek de discussie over integratie weer op. Nederland heeft een integratieprobleem, zeggen diverse bewindslieden van het kabinet en ook fractievoorzitters van coalitie- en oppositiepartijen.
VVD-staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie sprak vandaag voor en na de wekelijkse kabinetsvergadering van een "groot integratieprobleem" omdat volgens hem "een groot deel van de islamitische jongeren" de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft. Nobel lichtte verder niet toe waar hij zijn uitspraak op baseert. De staatssecretaris noemde, net als andere bewindslieden, de gebeurtenissen van vorige week "ontoelaatbaar".
Volgens Nobel is de oorzaak van wat er in Amsterdam gebeurde "veel breder" dan alleen het integratieprobleem, en waren islamitische jongeren niet de enigen die over de schreef gingen. Hij spreekt van "een taboe dat we niet uit de weg moeten gaan". Bij de beelden van aanvallen op supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv hoorde Nobel "Arabische teksten". Volgens Nobel weet je dan "dat het jongeren met een Arabische achtergrond zijn".
Eerder dit weekend zei VVD-leider Yesilgöz op de website van de partij dat de Nederlandse vrijheden "onder druk staan" en dat we dit "moeten benoemen."
Op NPO Radio 1 zei Yesilgöz vanmorgen dat "alle maatregelen die Jodenhaat tegengaan overwogen moeten worden". Ook het intrekken van een dubbele nationaliteit moet volgens haar bekeken worden, maar die wetten zijn er nog niet, benadrukte ze. Verder zei Yesilgöz dat het probleem breed aangepakt moet worden. Dat begint volgens haar thuis, op school, en in moskeeën.
Daders opsporen
Op het CDA-congres zaterdag sprak partijleider Bontenbal van een "integratiecrisis". PVV-leider Wilders reageerde via X met een oproep dat iedereen die zich schuldig maakte aan strafbare feiten het land uit moet.
Staatssecretaris Nobel ziet niets in die oproep. "Dat is heel moeilijk bij mensen met een Nederlands paspoort", zegt hij. Nobel zegt aan een actieplan te werken en hoopt dat "zo snel mogelijk" te presenteren. Over de inhoud van het plan liet Nobel nog niet veel los. Hij zei dat het onder meer om betere inburgering, hogere taaleisen en het onderschrijven van de Nederlandse normen en waarden moet gaan.
Minister Van Weel van Justitie noemt het geweld van vorige week "weerzinwekkend" en zegt dat er hard gewerkt wordt om alle daders op te sporen.
Het kabinet werkt aan een 'antisemitisme-strategie' en hoopt daar nog deze week mee te komen, zegt Van Weel.
'Geen olie op vuur'
GroenLinks-PvdA leider Timmermans wil, zodra er een feitenrelaas is, in debat met het kabinet. "Dan kunnen we bespreken wat we hiervan kunnen leren, en hoe we de voedingsbodem voor antisemitisme en toenemende spanningen kunnen wegnemen" schrijft hij in een blog op op de GroenLinks-PvdA website.
Timmermans schrijft verder dat politici die het wangedrag van de daders van donderdagnacht "afschuiven op Nederlandse moslims niet bijdragen aan de oplossing", maar het "probleem vergroten".
"Bestrijd haat niet met haat, en maak niet hele bevolkingsgroepen verantwoordelijk voor de daden van individuen. Nederlandse moslims worden nu collectief schuldig gemaakt aan het geweld van relschoppers en crimineel tuig. De leider van de grootste coalitiepartij roept zelfs op tot deportaties", schrijft Timmermans, waarmee hij verwijst naar PVV-leider Wilders.
'Geen waarschuwingen vanuit Israël'
Berichten vanuit Israël dat Nederlandse inlichtingendiensten zijn gewaarschuwd door Israël kan minister Van Weel niet bevestigen. Hij zegt dat hij alles heeft laten checken, maar dergelijke waarschuwingen zijn "vooralsnog niet gevonden".
Vermoedelijk woensdag debatteert de Tweede Kamer over de gebeurtenissen in Amsterdam en de nasleep daarvan.
Kijk hier hoe staatssecretaris Nobel reageert op het geweld van afgelopen week: