Minister Klever voor Ontwikkelingshulp bezuinigt 1 miljard op ngo's
Niet-gouvernementele organisaties (ngo's) moeten het binnenkort doen met flink minder geld van Nederland. Minister Klever verlaagt de totale subsidiepot voor organisaties op het gebied van ontwikkelingshulp voor de periode 2026-2030 van zo'n 1,4 tot ongeveer 0,4 miljard euro. Een bezuiniging van 200 miljoen euro per jaar dus.
Het is de eerste concrete maatregel van Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp om een door het kabinet aangekondigde bezuiniging op ontwikkelingshulp van 2,4 miljard euro per jaar te realiseren.
"Mijn eerste besluit is dat we de samenwerking met ngo's anders in gaan richten", zegt Klever. "Er gaat minder geld naar de samenwerking met maatschappelijke organisaties. Die worden daarmee minder afhankelijk van overheidssteun."
Welke ngo's gekort gaan worden en voor hoeveel, is op dit moment nog niet duidelijk. Klever wil daar begin volgend jaar op terugkomen. Maar de PVV-minister schrijft al wel iets over haar prioriteiten in een brief aan de Tweede Kamer.
Zo blijft er budget voor het bestrijden van hiv en aids in ontwikkelingslanden, het voorkomen van meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap, het bevorderen van schone en eerlijke handel, het tegengaan van geweld tegen vrouwen en het beschermen van mensenrechten.
Het kabinet wil het geld daarvoor zoveel mogelijk rechtstreeks aan gemeenschappen en organisaties ter plaatse geven. "Zonder complexe constructies, zodat zij het geld zo efficiënt mogelijk kunnen besteden." De minister schrijft dat er nu te vaak hulpgeld aan de strijkstok blijft hangen van samenwerkingsverbanden met "een complexe en gelaagde organisatiestructuur".
Van 25 naar 50 procent
Klever zegt verder dat het kabinet ernaar streeft om ngo's minder afhankelijk te maken van subsidies. Nu is het nog zo dat hulporganisaties 25 procent van hun inkomsten zelf moeten binnenhalen (uit donaties) om in aanmerking te komen voor overheidsgeld. Dat moet 50 procent worden, betoogt de minister.
Over de verdere invulling van de jaarlijkse 2,4 miljard euro aan bezuinigingen die vanaf 2027 zijn voorzien, meldt de minister nu nog niets. Begin volgend jaar hoopt ze daar meer over te kunnen zeggen.
Partos, de brancheorganisatie van ontwikkelingsorganisaties, wacht die invulling ook af. Die roept de Tweede Kamer op om de plannen van Klever nog "bij te stellen".