NOS NieuwsAangepast

Kostbaar manuscript gestolen uit kathedraal

Uit de kluis van de kathedraal van het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela is een kostbaar manuscript gestolen. Het gaat om de Codex Calixtinus, waarschijnlijk de allereerste reisgids uit de geschiedenis.

De codex uit de 12de eeuw werd bewaard in een kluis. Spaanse media spreken van "één van de grootste kunstroven uit de Spaanse geschiedenis".

Camera's

Santiago de Compostela is het eindpunt van één van de beroemdste christelijke bedevaartsroutes. Bedevaartgangers trekken al eeuwenlang te voet naar het graf van de apostel Jakobus. In de Codex Calixtinus staan tips voor pelgrims. De middeleeuwse reisgids lag in de kathedraal van Santiago de Compostela en is van onschatbare waarde.

Drie mensen hadden toegang tot de kluis: de deken en twee wetenschappers. Volgens Spaanse media hingen er vijf camera's in en rond de ruimte, maar geen van alle was gericht op de kluis. Bovendien zaten de sleutels van de kluis waarin de codex werd bewaard, gewoon in het slot.

Eén van de wetenschappers ontdekte dinsdagmiddag dat de codex niet in de kluis lag, maar wanneer het handschrift werd ontvreemd is nog niet duidelijk. Volgens Spaanse media waren er geen sporen van braak.

Verzamelaar

Hoeveel geld het manuscript waard is, is onmogelijk te zeggen. 's Werelds oudste reisgids bevat enkele van de oudste bekende polyfonische muziekstukken van Europa en zo'n beetje de eerste bewaard gebleven geschreven woorden in het Baskisch. Het is, kortom, letterlijk van onschatbare waarde en was daarom niet te verzekeren.

Omdat de codex zo beroemd is, is het ook zo goed als onverkoopbaar voor de dieven. De politie vermoedt daarom dat het manuscript in opdracht van een verzamelaar is ontvreemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl