Halloween in Shanghai in 2023
NOS Nieuws

Chinese politie op de been in Shanghai om viering Halloween tegen te gaan

In Shanghai was afgelopen weekend de politie massaal aanwezig om te zorgen dat er zo min mogelijk Halloween gevierd werd in de stad. De politie leek daarmee herhaling van vorig jaar te willen voorkomen, toen Halloween-vierders kostuums aan hadden waarmee ze kritiek leverden op de Chinese overheid.

Op foto's op sociale media lijkt een handvol verklede mensen te worden opgepakt. Ooggetuigen vertellen de BBC dat de politie feestgangers uit elkaar heeft gedreven.

Verkleed als beveiligingscamera

Mensen in Shanghai zagen het politieoptreden als een poging van de autoriteiten om grote openbare bijeenkomsten en de vrijheid van meningsuiting te beperken.

Vorig jaar gingen er mensen verkleed als beveiligingscamera, instortende aandelenmarkt of een coronatest. Dit werd gezien als kritiek op de overheid, die strenge coronamaatregelen had genomen, en de economische problemen van het land. De politie heeft toen enkele mensen weggeleid.

In Shanghai was er nu officieel geen verbod op het vieren van Halloween, maar de autoriteiten riepen wel op om familievriendelijke activiteiten te houden. Volwassenen werd afgeraden om verkleed te gaan.

Batman opgepakt

Op de beelden op sociale media zijn mensen te zien in traditionele verkleedpakken, zoals Batman, die in een politiebusje worden geladen. Sommige feestgangers zeggen gedwongen te zijn hun schmink te verwijderen op het politiebureau.

Het blijft onduidelijk op welke outfits de autoriteiten zich precies hebben gericht. Er waren ook feestgangers die met rust werden gelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl