NOS NieuwsAangepast

Weer zwemmen in grachten Amsterdam?

Het gaat goed met de kwaliteit van het Amsterdamse grachtenwater. Zo goed zelfs, dat het niet meer nodig is om de grachten te spoelen.

Waterbeheerder Waternet houdt sinds kort de kwaliteit van het water in de gaten met nieuwe meetapparatuur. Daarvoor vaart deze zomer een meetboot door de grachten.

Door deze nieuwe meettechniek kan alle informatie over de waterkwaliteit van de Amsterdamse grachten en zijwateren continu worden onderzocht. Eind deze zomer komen de eerste resultaten naar buiten, maar nu al stelt Waternet dat de kwaliteit van het grachtenwater is verbeterd.

Woonboten

Vroeger waren de grachten een open riool. Om het water een beetje fris te houden, werden de grachten 's nachts regelmatig gespoeld met 240.000 kubieke meter water. In de zomer gebeurde dat soms wel vier keer per week.

Vorig jaar is Waternet daarmee gestopt. Het is omslachtig en duur en volgens de waterbeheerder is het ook niet meer nodig. In de loop van de jaren zijn de grachtenpanden aangesloten op de riolering en ook een kwart van de woonboten loost nu niet meer in het oppervlaktewater. Binnenkort zullen alle woonboten het afvalwater niet meer lozen.

Uiteindelijk wil Waternet dat er in de grachten kan worden gezwommen. "Ik denk dat het in een stad als Amsterdam heel mooi is als het water door iedereen kan worden beleefd, dat het prettig is om naar te kijken en dat het gezond is voor mens en dier", zegt Maarten Ouboter van Waternet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl