Drukte op het plein bij de Mediamarkt in het centrum van Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Vernielingen en opstootjes bij kortingsactie Mediamarkt Rotterdam

Een kortingsactie van een Mediamarkt-filiaal in het centrum van Rotterdam heeft geleid tot vernielingen en opstootjes. Vanwege de onrust ging de actie niet door, en de politie heeft het plein bij de winkel ontruimd.

De winkel zou vanwege het 25-jarig jubileum een uur opengaan in de nacht van zaterdag op zondag. In dat uur zouden klanten met flinke kortingen producten kunnen kopen. De actie had een flinke toeloop: de politie zegt dat er honderden mensen voor de winkel stonden.

Voordat de Mediamarkt openging, probeerden mensen het pand al binnen te dringen. Hierbij werd een glazen deur vernield. Door een rolluik konden mensen niet verder de winkel in, schrijft het AD. Op straat werd er volgens de politie gevochten en vuurwerk afgestoken.

De politie sommeerde mensen om naar huis te gaan:

Vernielingen bij drukbezochte kortingsactie MediaMarkt Rotterdam

De politie Rotterdam heeft twee mensen aangehouden bij de ongeregeldheden. Een 37-jarige man zonder woon- of verblijfplaats werd gearresteerd vanwege het bedreigen van een politiehondenbegeleider en een 21-jarige man uit Tilburg omdat hij niet luisterde naar een bevel van de politie.

De politie zei eerder dat de actie niet met hen besproken was, maar kwam hier later van terug. Volgens een woordvoerder van Mediamarkt heeft het bedrijf voorafgaand aan de actie een veiligheidsplan opgesteld en is er contact geweest met de politie om het initiatief te bespreken.

De schade aan de winkel is beperkt, zegt hij. De elektronicawinkel zegt de actie nog te evalueren. De woordvoerder stelt dat de reclamestunt "door een kleine groep herrieschoppers is verpest." De winkel gaat vandaag wel open, maar met extra beveiliging.

Onder invloed

Een woordvoerder van de politie zegt dat de winkel in de buurt van een uitgaansgebied ligt waar mensen rondlopen onder invloed van drank." Dat is een risico, zegt ze. "Daardoor kunnen sneller opstootjes ontstaan."

Op X laat de Rotterdamse politie weten dat beelden van vannacht nog worden bekeken en op basis daarvan nog meer arrestaties kunnen volgen.

Burgemeester Schouten van Rotterdam noemt de gebeurtenissen van gisteravond onacceptabel. "De mensen die al lang in de rij stonden, zijn de dupe geworden van deze situatie. Het is belangrijk om nu in kaart te brengen hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl