Mohammadi op een ongedateerde foto
NOS Nieuws

Celstraf Iraanse Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi verlengd met zes maanden

De gevangenisstraf van de Iraanse Nobelprijswinnaar en activiste Narges Mohammadi (52) wordt met zes maanden verlengd. Dat heeft haar familie op het socialmediaplatform Threads bekendgemaakt. Volgens de verklaring is Mohammadi veroordeeld voor "ongehoorzaamheid en verzet tegen bevelen", nadat ze op 6 augustus samen met vier anderen had geprotesteerd tegen de executie van een andere politieke gevangene.

Eerder dit jaar werd haar straf al met 15 maanden verlengd vanwege het verspreiden van "propaganda tegen de Iraanse staat" en haar weigering om deel te nemen aan verhoren en rechtszittingen.

Mohammadi zit sinds 2021 vast in Iran. Ze werd voor haar strijd voor mensenrechten toen ook al veroordeeld voor het verspreiden van "propaganda tegen de Iraanse staat". Bij elkaar opgeteld komen de veroordelingen uit op 13 jaar en 9 maanden cel en 154 zweepslagen.

Vanuit de gevangenis zet ze haar strijd tegen het Iraanse regime voort. Zo organiseerde ze solidariteitsacties en kwam ze met steunbetuigingen aan de massaprotesten na de dood van Mahsa Amini.

Nobelprijs

Vorig jaar kreeg Mohammadi de Nobelprijs voor de Vrede, die haar kinderen in ontvangst namen. Het Nobelcomité vond dat Mohammadi vanuit haar cel bijdroeg aan het in leven houden van de protesten.

Mohammadi reageerde destijds via The New York Times op de Nobelprijs. Ze noemde het een aanmoediging: "De Nobelprijs voor de Vrede zal mij zeker veerkrachtiger, vastberadener, hoopvoller en enthousiaster maken."

Gezondheid gaat snel achteruit

De gezondheid van de activiste gaat snel achteruit, zegt haar familie. Mohammadi heeft problemen aan haar hart, maar volgens de familie wordt medische hulp haar ontzegd.

De familie roept daarom de internationale gemeenschap op om druk te zetten op het Iraanse regime om Mohammadi vrij te laten. "Interventie is niet alleen noodzakelijk, het kan haar leven redden", aldus de familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl