De brandweer rukte groot uit voor de brand
NOS NieuwsAangepast

Dode bij felle brand in portiekflat Ede, 'geen sprake van explosieven'

Bij een grote brand en een explosie in een portiekflat in Ede is één persoon om het leven gekomen. Het hele woningblok is ontruimd, maar de meeste mensen mogen inmiddels weer naar huis.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de Veiligheidsregio Gelderland-Midden gaat ervan uit dat er "geen sprake is van explosieven, want daar hebben we geen aanwijzingen voor", zegt een woordvoerder.

Hoe de brand wel is ontstaan, wordt nog onderzocht. Het vuur is inmiddels onder controle.

Ontruiming

De brand woedde rond 03.15 uur in twee woningen aan de Ernst Casimirlaan. De Veiligheidsregio spreekt tegenover de NOS van een "korte, felle brand", die een flinke explosie veroorzaakte. Daardoor zijn de voor- en achtergevel van de flat naar buiten geblazen.

Vanwege de hevigheid van de brand moesten zo'n 30 tot 35 mensen hun huis verlaten, aldus de woordvoerder. Twee inwoners konden door de grote hoeveelheid rook in het trappenhuis hun woning niet verlaten. Zij zijn door de brandweer van het balkon gehaald. Het ambulancepersoneel heeft deze mensen nagekeken, zij bleven ongedeerd.

De hulpdiensten rukten met veel materieel uit. Er waren zo'n twaalf brandweerwagens en zo'n 60 hulpverleners:

Dode bij grote brand na explosie in Ede

Bewoners werden in eerste instantie buiten opgevangen, maar konden na verloop van tijd naar een nabijgelegen verzorgingshuis.

Het hele woningblok van 24 woningen werd ontruimd. Inmiddels zijn 18 woningen weer vrijgegeven volgens de burgemeester. Die mensen zijn weer thuis.

Mensen van drie andere woningen hebben minder geluk. De verwachting is dat die voor langere tijd onbewoonbaar zijn. De overige woningen worden waarschijnlijk in de loop van de dag weer vrijgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl