De Duitse defensieminister Boris Pistorius (links) en zijn Britse collega John Healey
NOS Nieuws

Britten en Duitsers tekenen 'historisch' defensiepact, gaan samen wapens maken

Groot-Brittannië en Duitsland hebben een nieuw militair pact getekend. Het akkoord houdt onder meer in dat de twee landen gaan samenwerken op defensiegebied en gezamenlijk wapens gaan ontwikkelen. Voorbeeld hiervan zijn langeafstandsraketten en drones.

Zowel de Britten als de Duitsers spreken van een historische overeenkomst die de naam Trinity House heeft gekregen, vernoemd naar de plek in Londen waar deze getekend is. Het doel van het pact is om de nationale veiligheid en economische groei te versterken, "in het licht van de groeiende Russische agressie en toenemende dreigingen".

De samenwerking omvat defensieprojecten op verschillende vlakken: de lucht, het land, de zee, de ruimte en op het gebied van cyberveiligheid. "Het zal de defensie-industrieën van de twee landen dichter bij elkaar brengen dan ooit", stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

Verder gaat Duitsland vliegtuigen in Schotland stationeren om naar eigen zeggen de noordelijke Atlantische Oceaan te beschermen. Het gaat om Duitse spionagevliegtuigen die regelmatig vanuit de vliegbasis van de Royal Air Force in Lossiemouth zullen opstijgen om Russische onderzeeërs te zoeken.

Voor de Britten was Frankrijk altijd de belangrijkste Europese partner op militair gebied. Het is nu voor het eerst dat Groot-Brittannië op zulke grote schaal met Duitsland in zee gaat.

Het partnerschap tussen Groot-Brittannië en Duitsland zal niet alleen de nationale veiligheid verbeteren, maar ook economische groei stimuleren. Zo is in de overeenkomst afgesproken dat het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall een nieuwe fabriek zal openen in het Verenigd Koninkrijk voor de productie van lopen voor artilleriegeschut. Daarmee zouden er 400 banen worden gecreëerd die de Britse economie een impuls geven van een half miljard pond.

"Het Trinity House-akkoord is een mijlpaal in onze relatie met Duitsland en een belangrijke versterking van de veiligheid in Europa", zei de Britse defensieminister John Healey op een persconferentie in de Britse hoofdstad. "Ja, politici komen en gaan. Maar het akkoord zal voortleven en zal onze landen en Europa veiliger maken de komende jaren."

Zijn Duitse collega Pistorius zei op zijn beurt dat vanwege de oorlog in Oekraïne de veiligheid in Europa niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. Volgens hem versterkt de overeenkomst zowel Europa als de NAVO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl