In 2018 opende in Amsterdam een pop-up mopshondcafe
NOS Nieuws

Tweede Kamer wil mopshond en naaktkat weren uit de woonkamer

De Tweede Kamer wil dat dieren waar een fokverbod voor geldt ook niet meer thuis gehouden mogen worden. Het gaat bijvoorbeeld om mopshonden, naaktkatten en katten met dubbelgevouwen oren. Ook mag er, als het aan de Kamer ligt, niet meer in worden gehandeld.

Een motie van de PVV en de Partij voor de Dieren voor een handel- en houdverbod is door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. Het fokken van deze dieren werd jaren geleden al verboden.

De dieren lijden onder hun uiterlijk. Mopshondjes kunnen door hun korte neus moeilijk ademhalen en katten met vouworen hebben een groeistoornis in hun kraakbeen en daardoor ook pijn in andere gewrichten. Naaktkatten krijgen door het ontbreken van haar vaak last van huid- en oogontstekingen.

Houdverbod

Het is nog onduidelijk hoe het houd- en handelsverbod er precies uit gaat zien. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) vindt ook dat gezelschapsdieren waar een fokverbod voor geldt niet meer gehouden moeten worden.

Toch wordt de aangenomen motie van de Tweede Kamer niet één-op-één overgenomen. Rummenie werkt aan een houdverbod voor katten met vouworen en naaktkatten.

Maar een verbod op andere dieren kan alleen "als deze kenmerken bij elk individueel dier altijd ernstig lijden veroorzaken", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Voor een groot deel van de uiterlijke kenmerken is dit echter niet het geval, dus dit moet per kenmerk worden beoordeeld." Dat wordt nu onderzocht.

Een houdverbod geldt dan alleen voor nieuwe dieren met die uiterlijke kenmerken. Mensen die al ongezonde huisdieren hebben, mogen deze houden tot ze doodgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl