Parlementsvoorzitter Metsola en president Zelensky tijdens een ontmoeting in 2023
NOS NieuwsAangepast

'Historisch moment': Europarlement leent Oekraïne 35 miljard via Russisch geld

Het Europees Parlement is akkoord met een lening van 35 miljard euro aan Oekraïne. De lening wordt betaald uit rente over Russische tegoeden, die grotendeels bij banken in Europa zijn ondergebracht. Oekraïne mag zelf bepalen hoe het de miljarden uitgeeft.

Met 518 stemmen stemde het Europees Parlement vanochtend in met de lening. 56 leden stemden tegen, en 61 onthielden zich van stemming.

De voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola sprak na de stemming van een "historisch moment" en zei dat het Europees Parlement hiermee "duidelijk maakt dat Rusland moet betalen voor de vernietigingen in Oekraïne".

De Europese leiders waren het vorige week al eens met een voorstel van de Europese Commissie over financiële hulp voor Oekraïne. Eerder waren de leiders van de G7 al akkoord over het lenen van 46 miljard euro aan Oekraïne. De G7 is het overlegorgaan van zeven grote, invloedrijke industrielanden (Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk).

Brede steun

In eerste instantie wilde Europa de rente rechtstreeks aan Oekraïne schenken, maar toen werd besloten dat de Europese landen miljardenleningen voor Oekraïne afsluiten, met de rendementen op de Russische tegoeden als onderpand.

De lening aan Oekraïne geniet brede steun in het Europees Parlement. De sociaaldemocraten, de centrumrechtse EVP, het liberale Renew, de Groenen en de rechts-conservatieve ECR zijn voorstander van het snel beschikbaar maken van de miljarden aan Oekraïne.

De fractie Patriotten voor Europa, waar ook de PVV deel van uitmaakt, en de fractie Europa van Soevereine Naties waren tegen de lening. De Oostenrijkse FPÖ'er Petra Steger van deze laatstgenoemde groep noemde de lening "een stap in verdere escalatie. Zo drijft u Europa de oorlog in", zegt ze.

Verschillende leden van Patriotten voor Europa, onder wie de aanwezige PVV-Europarlementariërs, stemden wel in met de lening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl