NOS NieuwsAangepast

Podcast De Dag: Brussel en het scenario Trump

Van importheffingen tot uitspraken dat Amerika zich niet aan NAVO-afspraken zou houden. Presidentskandidaat Trump belooft van alles in de campagne voor de verkiezingen over een kleine twee weken. En die beloftes doen pijn in Europa. Sinds deze zomer komt een groep mensen in Brussel bijeen om zich voor te bereiden op een mogelijke verkiezingsoverwinning van Trump. Het heet officieel een snelle interventiemacht, maar wordt in de wandelgangen de Trump Task Force genoemd.

De Europese Unie bereidt zich voor op mogelijke importtarieven, vertelt correspondent Kysia Hekster in Podcast de Dag. Trump kan dan een harde reactie vanuit Brussel verwachten. Ook de NAVO treft voorbereidingen: Mark Rutte staat bekend als Trump-fluisteraar en zou niet voor niets aangesteld zijn als nieuwe NAVO-topman. Intern zou het bondgenootschap bezig zijn om Trump-proof te worden.

Volgens hoogleraar Internationale Veiligheid en Samenwerking aan de universiteit van Maastricht Hylke Dijkstra betekent een herverkiezing van Trump meer dan harde reacties vanuit Brussel. Er zal zich dan een nieuwe wereldorde aftekenen, waarin Amerika en Europa geen vanzelfsprekende vrienden meer zijn. Als Kamala Harris wint, breekt volgens Dijkstra een lange periode van stabiliteit en rust aan.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Marco Geijtenbeek

Redactie: Lieke Loman & Judith van de Hulsbeek

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren op allerlei platformen en hier via NPO Luister. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

NOS Amerika Kiest: iedere week praten de correspondenten van Bureau Washington je bij over het laatste nieuws rond de presidentsverkiezingen.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Jeugdjournaal-podcast: Iedere week vindt het Jeugdjournaal antwoorden op vragen van kinderen bij het nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl