NOS Nieuws

Volgend jaar hypotheek met garantie tot 450.000 euro

Huizenkopers kunnen volgend jaar voor woningen tot 450.000 euro een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. Dat is een stijging van 15.000 euro. Dit jaar is de maximale hypotheek met NHG nog 435.000 euro.

Als iemand door bijvoorbeeld werkloosheid, scheiding of het overlijden van een partner een woning met verlies moet verkopen, neemt de Nationale Hypotheek Garantie de restschuld over en betaalt die aan de bank.

Om voor de garantie in aanmerking te komen, betalen mensen eenmalig een premie bij het afsluiten van een hypotheek. Die premie is dit jaar 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Volgend jaar gaat die omlaag naar 0,4 procent. Vanwege die garantie geeft een hypotheekverstrekker korting op de rente.

Ieder jaar wordt de NHG-grens opnieuw bepaald. NHG volgt daarvoor, met wat vertraging, de ontwikkeling van de huizenprijzen. De methode die daarbij tegenwoordig wordt toegepast, is kijken naar de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen 27 maanden plus 5 procent.

Als mensen voor hun nieuwe huis maatregelen nemen om het energieverbruik te verlagen, dan is de maximale NHG-hypotheek nog een stuk hoger: 477.000 euro. Dit jaar was dat 461.100 euro. Huizenkopers moeten dat extra geld dan uitgeven aan bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen.

"Dankzij de verhoging van de NHG-grens en de verlaging van de premie komen meer huizenkopers in aanmerking voor de voordelen van NHG, waaronder een veiligere financiële positie en een lagere rente", zegt Carla Muters, bestuursvoorzitter van NHG. Ruim 40 procent van alle koopwoningen heeft een hypotheek met NHG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl