Behalve malaria kunnen muggen ook andere dodelijke ziektes overbrengen
NOS Nieuws

Egypte na 100 jaar bestrijding malariavrij

Egypte is officieel malariavrij. Het land heeft voor drie jaar op rij aangetoond dat het de besmetting via malariamuggen heeft weten te stoppen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bovendien is het in staat dat in de toekomst zo te houden.

"Historisch", zegt WHO-topman Tedros en dat is niet overdreven. De ziekte gaat in Egypte terug tot de tijd van de farao's. Bij een scan van de resten van de bekende farao Toetanchamon (1341-1323 v. Chr.) kwam aan het licht dat hij waarschijnlijk is overleden aan de gevolgen van malaria en een ontsteking in zijn knie.

Ruim honderd jaar geleden bond het toenmalige landsbestuur de strijd aan met malaria. Om muggen uit huizen weg te houden, werd het verboden om rijst en andere landbouwproducten dicht bij huizen te verbouwen. Aanvankelijk met weinig succes, in 1942 telde Egypte 3 miljoen malariapatiënten, mede door het medicijnentekort als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.

Dankzij een combinatie van goede opsporing, goede behandeling en goede voorlichting kon de ziekte daarna steeds verder worden teruggedrongen.

Wereldwijd sterven elk jaar 600.000 mensen aan malaria, vooral in Afrika. De WHO heeft meer dan 40 landen die de ziekte actief en met succes hebben bestreden malariavrij verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl