Senator Thorpe tijdens haar tirade
NOS Nieuws

Australische senator gaat tekeer tegen koning Charles: 'Jij bent niet mijn koning'

Tijdens een bezoek van koning Charles aan het Australische parlement heeft een Australische senator een tirade gehouden tegen de Britse vorst.

Na een toespraak van de Britse koning liep de inheemse Lidia Thorpe naar het podium en riep: "Dit is niet jullie land. Jullie hebben genocide gepleegd op ons volk. Geef ons ons land terug. Geef ons wat jullie van ons hebben gestolen: onze botten, onze schedels, onze baby's, ons volk. Jullie hebben ons land verwoest".

De 51-jarige Thorpe werd uiteindelijk weggevoerd uit de zaal door beveiligers terwijl ze nog "jij bent niet mijn koning" riep. Koning Charles en ook de Australische premier Albanese reageerden niet op de uitbarsting en verwezen ook later niet naar het incident.

Uit het publiek kreeg Thorpe weinig bijval:

Britse Koning Charles beschuldigd van genocide door Australische senator

Thorpe is een onafhankelijk senator voor de staat Victoria en pleit al langer voor de volledige onafhankelijkheid van Australië. Ze is van Aboriginal origine.

In 2022 kwam ze in het nieuws toen ze bij het afleggen van de eed in het parlement koningin Elizabeth kolonisator noemde. "Ik beloof trouw aan hare koloniserende majesteit koningin Elizabeth II", zei ze met opgeheven vuist tijdens de ceremonie, waarna ze gevraagd werd de eed nogmaals te doen zonder die taal.

Australië werd in 1901 onafhankelijk nadat het meer dan honderd jaar een Britse kolonie was. De Britse vorst bleef echter het staatshoofd en dus is Charles er nog steeds koning. Uit een recente peiling bleek dat 45 procent van de bevolking de monarchie steunt, 33 procent voor een republiek is en de rest geen voorkeur heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl