Vivianne Miedema
NOS Voetbal

Topvoetbalster Miedema en andere profs in actie tegen FIFA en Saudische oliegigant

Meer dan honderd profvoetbalsters, onder wie Oranje-international Vivianne Miedema, roepen wereldvoetbalbond FIFA op om de samenwerking met oliegigant Saudi Aramco stop te zetten.

In een vandaag gepubliceerde brief uiten 106 professionele spelers uit 24 landen kritiek op het FIFA-partnerschap met de oliegigant, dat in april van dit jaar werd aangekondigd.

Ze vinden de samenwerking onaanvaardbaar vanwege de mensenrechtenschendingen door Saudi-Arabië, vooral jegens vrouwen. Saudi-Arabië is voor 98,5 procent eigenaar van Saudi Aramco.

In de brief, een initiatief van onder anderen Tessel Middag, wordt ook gevraagd hoe kan worden verwacht dat lhbti-spelers, "van wie velen helden van onze sport zijn", Aramco zullen promoten, aangezien Saudi-Arabië lhbti-relaties criminaliseert.

Mensenrechten

"Deze brief laat zien dat dit is waar we als spelers niet voor willen staan en accepteren binnen het vrouwenvoetbal", aldus 120-voudig international Miedema, die bij Manchester City speelt. "Het is simpel: deze sponsoring is in tegenspraak met de eigen verplichtingen van de FIFA op het gebied van de mensenrechten en de planeet."

De brief is ondertekend door voetbalsters uit vijf continenten, onder wie de aanvoerders van de Canadese en Italiaanse nationale vrouwenteams, evenals de voormalige aanvoerders van het Amerikaanse en het Afghaanse nationale team.

Naast Miedema en Middag (Rangers) hebben ook de Nederlandse speelsters Loes Geurts (BK Häcken), Ziva Henry en Amber Verspaget (Feyenoord), Jill van den Ende en Manon van Raay (ADO Den Haag) die brief ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl