RKC pakt eerste punt, maar blijft met kater achter na late gelijkmaker Twente

Van Wolfswinkel herdenkt schoonvader Neeskens op het veld: 'Pittige tijd geweest'

RKC Waalwijk is dan eindelijk van de nul af. Na acht wedstrijden zonder enig succes werd thuis tegen FC Twente met 2-2 gelijkgespeeld. Maar erg opgetogen werd er toch niet gereageerd in het Mandemakers Stadion: de Brabanders waren immers met een voorsprong de blessuretijd ingegaan.

FC Twente had zich vanwege het aanstaande jubileumjaar - de fusieclub viert in 2025 z'n zestigjarig bestaan - in een speciaal shirt gehesen waarin de kleuren van voorgangers Enschedese Boys en Sportclub Enschede zijn verwerkt. De ploeg begon ook ouderwets sterk in Waalwijk.

Dat leidde al in de elfde minuut tot een voorsprong. Nadat Mitchell van Bergen enkele mislukte voorzetten had afgeleverd, liet ploeggenoot Bart van Rooij zien hoe het ook kan. De rechtsback legde de bal op het hoofd van de vrijstaande Sem Steijn, die zijn alweer achtste competitietreffer van het seizoen binnenknikte.

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - FC Twente

RKC kwam er amper aan te pas, maar produceerde halverwege de eerste helft toch plots de gelijkmaker. Juan Familia-Castillo stoomde door op links en vond met zijn lage voorzet Richonell Margaret, die de van een blessure herstellende spitsen Oskar Zawada en Michiel Kramer deed vergeten: 1-1.

Flater Unnerstall

Een domper voor FC Twente, dat meteen na rust een tweede tegentreffer kreeg te incasseren. Deze keer lag daar geen vloeiende Waalwijkse aanval aan ten grondslag, maar wel een flater van doelman Lars Unnerstall, die de bal niet bij Max Bruns afleverde, maar pardoes in de voeten van Silvester van der Water schoof. Die wist wel raad met de buitenkans: 2-1.

De doelpuntenmakers Richonell Margaret (1-1) en Silvester van der Water (2-1)

De gasten sloegen bijna pijlsnel terug: RKC-doelman Yanick van Osch had een puike redding in petto op de naar de verre hoek draaiende inzet van Mitchell van Bergen. Bij een kopbal van Mees Hilgers kreeg de sluitpost hulp van de paal.

Tien minuten voor tijd probeerde Van Bergen het nog eens van de andere kant, maar opnieuw had Van Osch, in samenwerking met de lat, een antwoord op het schot van de Twentenaar. Aan de andere kant was invaller Mohamed Ihattaren dicht bij de 3-1.

Twente gooide er nog een slotoffensief tegenaan en dat had in de extra tijd zowaar succes. Carel Eiting, die al vroeg in de tweede helft de balende Michel Vlap was komen aflossen, kopte uit een hoekschop van dichtbij de 2-2 in en liet heel Waalwijk met een kater achter.

Stand eredivisie

Ook trainer Henk Fraser was teleurgesteld door de late gelijkmaker, maar hij toonde zich ook realistisch. "Van tevoren tekende ik wel voor een punt tegen Twente en dat moet je dan nu ook een beetje hebben, vind ik. Ook gezien het spelbeeld."

Heel anders was gemoed van zijn Twente-collega Joseph Oosting, die "een stuk gemakzucht" had gezien. "Na de 0-1 komen we in een bepaalde fase van 'het loopt wel' en je ziet dan dat wij een beetje hautain gaan voetballen. Wij moeten het van knetterhard werken hebben, en van teamgeest. Ik heb vandaag niet een ploeg met ambitie gezien."