Een vrouw in Havana wacht op stroom
NOS Nieuws

Heel Cuba zit zonder stroom na uitvallen van elektriciteitscentrale

Heel Cuba zit zonder stroom. Volgens het Cubaanse ministerie van Energie viel het stroomnet uit, nadat een van de grootste elektriciteitscentrales ermee was opgehouden. De Cubaanse president Díaz-Canel zegt dat de overheid "niet zal rusten tot het hersteld is".

Eerder vandaag had de regering al vergaande maatregelen aangekondigd in een laatste poging om het stroomnet in stand te houden. Alle scholen en niet-essentiële industrieën moeten tot maandag gesloten blijven, besloot de regering. Na het uitvallen van de elektriciteitscentrale om 11.00 uur (lokale tijd) kwam de bevolking alsnog zonder stroom te zitten.

Het land kampt al jaren met een energiecrisis, die volgens Cubaanse functionarissen een nieuw dieptepunt heeft bereikt door een samenloop van omstandigheden. Autoriteiten wijzen onder meer op de Amerikaanse sancties en de orkanen die onlangs over het eiland trokken.

Daarbij is het elektriciteitsnet erg verouderd. De afgelopen dagen zaten miljoenen Cubanen al meermaals urenlang in het donker doordat delen van het stroomnet waren uitgevallen.

Cuba is voor brandstof voornamelijk afhankelijk van olie uit Rusland, Venezuela en Mexico. Die landen hadden de olieleveringen aan Cuba de afgelopen jaren om verschillende redenen al aanzienlijk verminderd. Door extreem weer konden olietankers het eiland de afgelopen weken bijna helemaal niet meer bereiken.

De Cubaanse autoriteiten stellen dat de situatie de komende dagen zal verbeteren, omdat gunstige weersomstandigheden het mogelijk zullen maken voor schepen om weer brandstof te leveren aan het eiland.

Cubanen spelen domino in het donker nadat de stroom afgelopen mei was uitgevallen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl