Thomas Tuchel
NOS VoetbalAangepast

Engelse voetbalbond bevestigt: Tuchel volgt Southgate op als bondscoach

Thomas Tuchel volgt Gareth Southgate op als bondscoach van Engeland. De Engelse voetbalbond FA heeft een akkoord bereikt met de 51-jarige Tuchel, die op 1 januari 2025 gaat beginnen. De Engelsman Anthony Barry zal gaan fungeren als assistent.

Tuchel, die Chelsea in 2021 als trainer aan de Champions League hielp, wordt de eerste in Duitsland geboren bondscoach van Engeland. Hij is na Sven-Göran Eriksson en Fabio Capello de derde buitenlandse bondscoach ooit voor de Engelsen.

Naast Chelsea was Tuchel ook trainer van Mainz, Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain en Bayern München.

"Ik ben er erg trots op dat ik de eer heb gekregen om het Engelse team te leiden", aldus Tuchel. "Ik voel al lang een persoonlijke band met het spel in dit land en het heeft me al een aantal ongelooflijke momenten opgeleverd."

Verloren finale

Onder leiding van Southgate, die deze zomer stopte, verloor Engeland in juli de finale van het EK van Spanje (2-1). Ook op het EK in 2021 haalde Southgate's Engeland de finale, die werd verloren van Italië.

Gareth Southgate loopt langs de Europese beker na de verloren EK-finale

Op de WK's van 2018 en 2022 schopten de Engelsen het respectievelijk tot de halve finale en de kwartfinale. Op het spel van zijn ploeg kwam met de jaren wel steeds meer kritiek. Het zou saai en verdedigend zijn.

De afgelopen twee interlandperiodes stond Lee Carsley als interim-coach voor de groep bij Engeland. Hij blijft tot het einde van de Nations League volgende maand de eindverantwoordelijke. Vorige week werd in de Nations League op Wembley verloren van Griekenland (1-2) en gewonnen in Finland (3-1).

Tuchel en Barry

Tuchel zal bij de Engelse ploeg weer gaan samenwerken met Anthony Barry. De twee wonnen in totaal vier prijzen in de tijd dat ze samenwerkten bij Chelsea en Bayern.

Bij Mainz brak Tuchel als jonge trainer door in het topvoetbal. Bij Dortmund werd hij - samen met Julian Nagelsmann van RB Leipzig - het gezicht van een nieuwe generatie (Duitse) topcoaches.

In Engeland waren de reacties verschillend op het aanstellen van Tuchel. Bekijk in de video hieronder hoe er wordt gereageerd.

Gemengde reacties in Engeland op aanstellen Tuchel: 'Ik wil een Engelse bondscoach'

PSG haalde Tuchel om met hem een gooi te doen naar de eerste Champions League-wint ooit. Die missie mislukte, want in de zomer van 2020 verloor PSG de finale van het toernooi van Bayern München.

Een paar maanden later werd hij bij de Parijse club ontslagen, om iets meer dan een jaar later de Champions League te winnen met Chelsea.

Zijn periode Bayern, waar Tuchel in 2023 begon, liep uit op een mislukking. Sinds zijn ontslag deze zomer zat Tuchel zonder werkgever.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl