NOS Nieuws

Podcast De Dag: Waar gaat het Giro555-geld heen?

De samenwerkende hulporganisaties benadrukken dat het geld dat wordt ingezameld via Giro555 naar slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten gaat, en dus niet naar strijdende partijen. Maar hoe verzeker je dat het geld niet in verkeerde handen valt? Waar gaat het geld naartoe?

In deze podcast vertelt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies aan de Erasmus Universiteit, over de 'checks and balances' die hulporganisaties hanteren. Dat gaat vaak letterlijk met bonnetjes, maar er zijn ook andere methodes om ervoor te zorgen dat met het ingezamelde geld daadwerkelijk noodhulp wordt ingekocht en dat die noodhulp ook daadwerkelijk wordt uitgedeeld. Dit systeem is aangescherpt na kritiek die volgde op de grote Giro555-actie voor slachtoffers van de tsunami in 2004.

Tineke Ceelen is op dit moment voor Stichting Vluchteling in Libanon. Zij zegt dat ze er haar hand voor in het vuur steekt dat het geld goed terechtkomt, en niet bij bijvoorbeeld partijen als Hezbollah of Hamas.

"Het geld komt bij ons op de rekening binnen, wij bepalen waar het aan uitgegeven wordt, en dat bepalen we voor elk dubbeltje dat we besteden. Het geld geven we uit via partnerorganisaties waarmee voortdurend contact is en waar ook regelmatig collega's ter plekke gaan praten. Er zitten accountants op, financiële mensen, het wordt allemaal door en door gecontroleerd."

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Anouk Kantelberg en Judith van de Hulsbeek

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

NOS Amerika Kiest: iedere week praten de correspondenten van Bureau Washington je bij over het laatste nieuws rond de presidentsverkiezingen.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Jeugdjournaal-podcast: Iedere week vindt het Jeugdjournaal antwoorden op vragen van kinderen bij het nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl