Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) gezien boven de Canarische Eilanden, eind september
NOS Nieuws

Komeet te zien die 80.000 jaar geleden voor het laatst kon worden gespot

Bij helder weer is deze maand vanuit Nederland een komeet te zien die eens in de 80.000 jaar dicht bij de aarde komt, of misschien zelfs nooit meer. Het gaat om komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas), die op zo'n 70 miljoen kilometer afstand van de aarde zal staan.

De komeet is bijna 3 kilometer in diameter en zijn staart van stof en gassen strekt zich uit over tientallen miljoenen kilometers.

Wie de komeet wil zien kan het beste rond zonsondergang omhoog kijken. Vanavond staat hij het dichtst bij de aarde. Maar de verwachting is dat de komeet volgend weekend het duidelijkst te zien is. Op 27 september stond Tsuchinshan-Atlas het dichtst bij de zon.

Het natuurfenomeen is met het blote oog te zien, maar de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA adviseert een verrekijker of telescoop te gebruiken. Het hoofd van de meteorendienst van NASA gaf tijdens een persmoment wat tips.

"De komeet zal niet als een meteoor door de lucht razen", zei Bill Cooke. "Het zal gewoon lijken alsof hij daar hangt, en hij zal langzaam van positie veranderen van nacht tot nacht. Als je de komeet met je blote oog kunt zien, zal je met behulp van een verrekijker versteld staan."

Astronomen spreken van een uniek fenomeen. Door de 80.000 jaar durende baan van de komeet zou hij voor het laatst zichtbaar zijn geweest in de tijd van de neanderthalers. Omdat kometen zo onvoorspelbaar zijn, bestaat er ook een kans dat de C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas nooit meer te zien zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl