NOS NieuwsAangepast

Ook poepbacterie in Noord-Limburg, advies om water te koken

Bijna 14.000 huishoudens in Noord-Limburg moeten dit weekend hun drinkwater eerst drie minuten koken. Bij een controle is een lichte verontreiniging met de E. coli-bacterie, beter bekend als de poepbacterie, aan het licht gekomen.

Het kookadvies van de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) geldt voor huishoudens in delen van de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas. WML spreekt van een lage concentratie van de bacterie, maar wil geen risico nemen met de gezondheid van klanten: "Mensen met een verminderde weerstand zouden kans kunnen lopen op maag- en darmklachten."

Het advies geldt voor water dat gebruikt wordt om te drinken, ook voor vee en huisdieren, tandenpoetsen en bij het koken. Voor de douche, de afwas of schoonmaken hoeft het water niet gekookt te worden. WML verwacht dat het kookadvies blijft gelden voor ten minste dit weekend.

Ook in Apeldoorn poepbacterie

In Apeldoorn werd bij een controle vorige week ook de poepbacterie aangetroffen. Daar moeten mensen hun drinkwater koken. Dat advies geldt in elk geval tot en met dit weekend. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft de eigen voorraadkelders opnieuw gevuld en is in afwachting van testuitslagen die moeten uitwijzen of het water weer schoon is.

In Apeldoorn ontstond een run op drinkwater uit de supermarkt:

Apeldoorners hamsteren water vanwege poepbacterie: 'Niet normaal'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl