De haven van Antwerpen
NOS Nieuws

Pro-Russische groep legt websites Belgische havens en lokale besturen plat

Websites van Belgische havens en lokale besturen zijn door een DDoS-aanval platgelegd. Het is een aanval van een pro-Russisch hackerscollectief, meldt de Vlaamse omroep VRT.

De cyberaanvallen zijn aangekondigd en uitgevoerd door de pro-Russische hackersgroep 'NoName057'. In de berichtenapp Telegram is een lijst gestuurd met Belgische gemeenten en havens, zoals die van de gemeenten Brussel en Luik en de haven van Antwerpen.

Gisteren werden ook websites van Belgische provincies door de hackersgroep aangevallen. Volgens het Belgische Centrum voor Cybersecurity zijn de meeste websites alweer in de lucht.

Een cyberexpert van de VRT vermoedt dat de aanval te maken heeft met het besluit van het Belgische ministerie van Defensie om Caesar-kanonnen te kopen voor Oekraïne. In het bericht waarin de hackers de DDoS-aanval opeisen zeggen ze aanvallen uit te voeren op alle bondgenoten van Oekraïne.

Ook verwijst het pro-Russische collectief naar de verkiezingen in Belgische provincies en gemeenten, die aanstaande zondag worden gehouden. De cyberexpert van de VRT benadrukt wel dat het hacken van stemcomputers van een andere orde is dan het uitvoeren van een DDoS-aanval.

Nederlandse havens

Vorig jaar heeft hetzelfde hackerscollectief websites van Nederlandse havens platgelegd. De websites van havenbedrijven in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Helder waren toen een paar uur onbereikbaar, en de website van het Groningse havenbedrijf lag er het hele weekend uit.

Net als bij de Belgische aanval werd alleen de website van de havenbedrijven getroffen. De havens zelf bleven operationeel, omdat die op een ander systeem draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl